Конкурсът Евровизия е един от най-популярните в света. Той дава шанс на сравнително непознати изпълнителни да се представят на световна сцена. Всяка година песенния конкурс Евровизия се домакинства от държавата, която го е спечелила през предходната година. През 2014 конкурсът бе спечелен от скандалната певица/певец Кончита Вурст. Вижте неговото/нейното изпълнение:

Тук обаче идва и един по-интересен момент. Печаливш ли е конкурсът? Със сигурност, ако се организира в Австрия, както е тази година. Според ESC Bubble, Виена ще спечели от домакинството на Евровизия тази година, сумата от 27.8 милиона евро.

Приходите от 60-тото издание на конкурса ще надхвърлят 38 милиона евро, от които 27.8 милиона ще останат във Виена. Това ще се случи благодарение на високата рекламна стойност, която ще генерира събитието за столицата на Австрия. Освен самите посетители, които ще дойдат, за да присъстват на самите събития, интересът към австрийската столица ще се увеличи, в следствие на телевизионните предавания в огромна част от държавите в Европа.

Според ESC Bubble, рекламните приходи свързани с Евровизия ще надхвърлят 100 милиона евро, а данъчните приходи ще бъдат над 16 милиона евро, като в тези суми се включват услуги като транспорт, включително до Виена, хотели, таксита и приходи на ресторанти, в следствие на потока от хора към столицата на Австрия.

Очаква се събитието да доведе до 562 работни места до провеждането на финала на Евровизия, както и до над 30,000 допълнителни нощувки във Виена. За цялостното значения на конкурса за икономиката на Австрия, можете да се запознаете в анализа на ESC Bubble на английски език.