КНСБ и Българската стопанска камара представиха съвместния си проект разработен с финансиране от Европейския съюз - Рейтингова система за оценка на работодатели. На пресконференцията присъстваха ръководствата на синдиката и на работодателската организация в лицето на президента на КНСБ Пламен Димитров и на изпълнителния председател на камарата Божидар Данев.

Амбицията ни е освен публичния рейтинг, който се базира на обективни данни, към него да добавим и субективната оценка, която ще бъде направена, вземайки предвид мнениено както на мениджмънта, така и на служители. Нашата амбиция е на ежегодна база да представяме пред обществеността кои са предприятията отличници - които се грижат за собственото си развитие, но и за човешкия капитал вътре в тях.

В извадката има 4365 предприятия, като са обхванати 23 сектора в реалната икономика.
Божидар Данев заяви, че данните, които са обобщени в настоящото изследване, са взети от Националния статистически институт, Агенцията по вписванията, Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и други.

Критериите, които са залегнали в оценката, са рентабилност, ефективност, финансово състояние и автономност, обращаемост на капитала, внедряване на иновации, корпоративна социална отговорност и други, допълни изпълнителният председател на БСК. В критериите влизат още ниво на разходи за труд, текучество на персонала и т.н

По думите на Данев това е един сериозен инструмен за оценка на предприятията, който може да служи за ориентир при взимане на решения от бъдещи партньори и работници.

По време на пресконференцията бяха представени и оценките на предприятията в някои сектори на икономиката, като в отделни графи бяха показани съответно трите най-добри и трите предприятия с най-лоши оценки в съответния отрасъл.

Интерес представлява класирането в сектора на информационните технологии и информационни услуги. Докато на първо място е компанията за производство на софтуер за мобилни платформи "Мобайл Системс", на дъното е гигантът "Телерик", която само преди няколко месеца бе продадена за 262 млн. долара* (виж б.р. в края на текста).

На първо място в областта на търговията е класирана компанията на братята Домусчиеви "Хювефарма", а на последно - "Мирков Импорт" и "Хелд Фрида".

При добивните предприятия на първите три места са "Асарел-Медет", "Дънди Прешъс Метъл", "Елаците МЕД", на последно са Мина "Черно море Бургас", "България флуорит" и "Пирин Ораново".

В областта на хранителните продукти, напитки и тютюневи изделия в първатата тройка са "Амилум България", Захарен Комбинат Пловдив и Цима 99. На последно са "Митак", Хлебни изделия "Възраждане" и "Леденика" България.

Пенсионният модел

По време на срещата КНСБ коментира и пенсионния модел. От синдиката заявиха, че винаги са настоявали за това да има по-високи вноски за пенсия, защото дупката в бюджета на НОИ продължава да нараства, заяви Пламен Димитров в отговор на въпрос свързан с предложението на вицепремиера Ивайло Калфин пенсионните вноски да се увеличат с 0.5% на година.

КНСБ направи оценка, която вече се актуализира, че за да бъде стабилна системата при равни други условия трябва да бъдат увеличени вноските със 7 процентни пункта, каза още Димитров. Той заяви, че предстоят във вторник експертни разговори за пенсионната реформа.

Божидар Данев заяви, че това правителство е дошло с декларация, че няма да увеличава данъците, а сега виждаме намерение да се направи точно това, защото осигурителните вноски не са нищо друго освен данъци.

*В изпратено уточнение до редакцията на Money.bg от компанията "Телерик"опровергаха тази информация, като обясниха, че класацията е използвала твърде стари и непълни данни. Поради тази причина след разговори със създателите й името на компанията е било свалено, засега, от нея.