Малко под 2 млрд. евро трябва да бъде вноската на България в новия механизъм за подпомагане на еврозоната, който ще оперира под шапката на Международния валутен фонд (МВФ). Това показват изчисления на Money.bg съгласно съществуващата квота на страната във фонда.

Изчисленията ни са направени на базата на процента на участие на страните от ЕС в МВФ без в него да е включена Великобритания. Съгласно статистиката на официалния сайт на фонда 26-те страни общо разполагат с дял във фонда в размер на 27.41%.

Ако приемем, че срещу 27.41% бъдат внесени 200 млрд евро (както е записано в днешния документ след срещата на върха в Брюксел), това означава, че с дял в МВФ от 0.27% България ще трябва да заплати 1.97 млрд евро.

Отправихме официално запитване до Министерството на финансите и до Българската народна банка дали сумата е коректна, но отговор до този момент не сме получили.

Според разпространения от Еврокомисията документ, това което предстои в рамките на следващите 10 дни е правителствата на всички страни в ЕС без Великобритания трябва да поискат от националните парламенти одобрение за участие, тъй като решението на лидерите предвижда всички държави от ЕС с изключение на Великобритания трябва да преведат общата сума от 200 млрд. евро чрез друстранни споразумения между централните им банки и фонда.

Тази сума няма нищо общо със средствата за бъдещия спасителен фонд Европейски механизъм за стабилност (ESM), който трябва да започне работи до юли 2012 г. За него лидерите на ЕС одобриха 500 млрд. евро, които трябва да се набавят от държавите-членки на еврозоната.

Пред Money.bg икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов посочи, че ако се създаде такъв фонд, достъпът до него трябва да е изключително труден, за да не може страни с фискални и дългови проблеми да продължат със същата си политика на разхищение. Богданов припомни, че през пролетта на тази година, когато се коментираше работата на Европейския фонд за финансова стабилност, българските икономисти са предупредили правителството да внимава под какви документи се подписва и до каква степен те задължават страната ни.

По думите на Богданов тази мярка се прави с цел да успокои пазарите и да даде глътка въздух

Интересното е, че страна като Италия, която в момента е под обстрела на дълговите пазари, трябва да даде в новосформирания фонд с ресурс от 200 млрд. евро, около 26 млрд. евро, които на този етап ще представляват сериозно препятствие пред бюджета на страната.