324 килограма от декар е средният добив от пшеница в Пловдивско към момента, съобщи Велина Панчева, директор на Областната служба „Земеделие". Към днешна дата са ожънати 83.80 % от площите с пшеница, а пропадналите площи в цялата област са 770 декара и то предимно в община Съединение.

В момента жътвата се движи сравнително добре и засега добивът от пшеница надхвърля добива от миналогодишната жътвена кампания, която приключи с 300 килограма добив от декар, каза Панчева, като уточни, че данните на този етап са междинни и не са окончателни.

Тя не пожела да коментира качеството на тазгодишната реколта, тъй като то се контролира от службата за контрол на качеството на фуражите и зърното, информира агенция Фокус.

Събирането на реколтата от ечемик вече почти приключи, каза още Панчева. Реколтирани са 99.5 % от площите, при добив от 291 килограма от декар, а това е същото количество както миналата година.

53 % от насажденият с ръж в Пловдивско вече са ожънати, като и при тях няма промяна от миналогодишния среден добив - в момента той е 199 килограма от декар.