Автомобилният гигант Daimler Chrysler AG води задълбочени преговори с китайския производител на автомобили Chery Automobile, за съвместна дейност и пласмент на продукцията на китайската компания в САЩ и на други пазари.

Двете страни са разглеждали различните възможности за съвместно производство на автомобили, като в момента са в завършваща фаза, според непотвърдена информация.

Възможността, която се обсъжда е Chery да произвежда и предоставя компактни модели автомобили по поръчка на Daimler Chrysler, който да се занимава с пласмента им. Финансирането на проектите ще е главно от страна на Daimler Chrysler, като автомобилите китайско производство ще се продават в САЩ под името Крайслер.

Според непотвърдена информация от пазара, двете компании водят преговори не за съвместна работа, а за сливане, което да прерасне в джойнт-венчър в близко бъдеще. Според втори източник, преговорите не са окончателни и може да не излезе нищо конкретно от тях.

Решение по въпроса се очаква да бъде взето в близките седмици. От Daimler Chrysler и Chery не пожелаха да коментират новината. В понеделник, шефът на Chrysler Group Том ЛаСорда е споделил, че се надява до края на годината да може да назове новия партньор на групата, който да се занимава с производството на най-ниския сегмент, икономични автомобили.