Енергийната стратегия на страната ще има пет стратегически приоритета съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков. И допълни, че стратегията в момента продължава да се изработва.

Приоритетите са: подобряване на енергийната сигурност, намаляване на емисиите вредни парникови газове, увеличаване на дела на възобновяемите енергоизточници, увеличаване на енергийната сигурност и изграждане на независим регулиран и конкурентен енергиен пазар.

С изключение на последния приоритет всички са пряко свързани с устойчивото зелено строителство, подчерта Трайков. В това отношение МИЕ има важна роля при насочването на политиките, подчерта той..

Според него, ако бъдат санирани сегашните 75 000 панелни сгради, това ще спести необходимостта от 3 000 мегават часа или три атомна реактора, при това на цена 4 пъти по-ниска, отколкото, ако те се построят.

Има заварено положение и политики и стъпки, които могат да се предприемат от сега нататък, каза министър Трайков. Той отбеляза като необходима насока стремеж към устойчиво строителство.

Вариант на стратегията вече е написан и по него се извършва оценка за въздействие на околна среда, уточни още министър Трайков.

По данни на Евростат от март 2010 г. България е на последно място в Европа по отношение на енергийна ефективност, а домакинствата и сградният фонд у нас са едни от най-мощните потребители на енергия, припомня агенция „Фокус".

Неслучайно Европейският съюз отделя голямо внимание на тази тема. Целта е създаването на продукти с висока пазарна стойност, щадящи околната среда и ресурси.

Проф. Никола Калоянов, член на Управителния съвет и заместник-ректор на Техническия университет каза, че енергийната ефективност изисква научно обоснован подход и не става дума само за сменяне на прозорци и за изолация.

Българският съвет ще си сътрудничи с германския съвет за устойчиво развитие, с цел пренасяне на ноу-хау и адаптиране към българските условия.