Мъничките икономики на Естония, Латвия и Литва бяха сред най-големите истории на успеха на бившия Съветски блок. Сега, благодарение на правилата, които те трябва да следват за да се присъединят към единната европейска валута, трудно завоюваният прогрес е поставен пред опасност, пише The Wall Street Journal.

Изискването да се поддържа стойността на прибалтийските валути близо до тази на евро „помогна" тези и без друго възходящи икономики да започнат да прегряват. Това създава риска трите страни да започнат също така и да се разтапят, след като цяло десетилетие ремонтираха според ръководството на Международния валутен фонд икономическите си системи.  

„Това е като истински капан", казва гуверньорът на Bank of Latvia Илмарс Римсевикс. Той визира изискването да се поддържа латвийската валута лат в близка граница до разменния курс на евро. Това правило връзва ръцете на централната банка да се бори с главоломния икономически ръст и свързаната с него инфлация.

Макар и да се вижда големият ръст в икономиката на Еврозоната (сега в Еврозоната членуват 13 държави от ЕС), онези 12 страни, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004, имат вече задни мисли колко лошо ще бъде за тях да членуват в общия валутен клуб.

След 15 години на политически реформи, в много от новите членки на ЕС, бивши тоталитарни държави, се наблюдава умора от реформи. Гласоподавателите и правителствата в страни като Полша и Чешка република не са склонни да правят повече жертви, за да започнат да плащат с евро. В резултат, експанзията на Еврозоната, един от най-важните европейски интеграционни проекти, се движи доста по-бавно от очакваното.

Според буквата на закона, всичките 12 нови ЕС членове трябва да въведат единната валута, но първоначално те трябва да отговорят на определени технически изисквания, което пък отваря вратата за години отлагане. Досега само Словения успя да се присъедини. Целевите дати за останалите 11 се изместиха назад във времето. Дори може да се каже, че в Дания, Швеция и Великобритания, трите „стари" в ЕС, които отказаха да въведат евро през 1999, общественото мнение сочи все по-голяма подкрепа за държавническото им решение.