Световните финансови инструменти, държавните ценни книжа и доларът прекараха последните няколко седмици в непрекъснати колебателни движения, но добрата новина е, че ликвидността на пазара не дава признаци за намаляване, поне не за момента.

Кризата във вторичния ипотечен пазар на САЩ допълнително подсили пазарната волатилност и очакванията за потенциални американска икономическа рецесия. Тези фактори се събраха наведнъж пред инвеститорите, които бяха свикнали на сравнително ниски лихвени нива в световен мащаб.

Все още обаче икономисти и анализатори не забелязват фундаментални раздвижвания, които биха променили напълно установената икономическа структура на пазарите. Лошото в случая е, че отново се заговори за „твърдо приземяване" на американската икономика или още по-лошо, влизане в рецесия.

Само за няколко седмици, опционният пазар промени прогнозата си от нулева за намаляване на лихвите в САЩ до края на годината, до 24% за три понижение през оставащите девет месеца. Според някои анализатори, инвеститорите са преминали от режим на търсене на по-голяма доходност, към доста по-консервативни и избягващи риска операции.

Доларът, който е свързан с американските капиталови пазари поевтиня с 4 йени, откакто инвеститорите започнаха да затварят carry trade позициите си и да купуват обратно йени. Всъщност трябва да отбележим, че корелацията между покачващата се йена и падащите цени на акциите е по-скоро продукт на действията на фондовите мениджъри, които разпродаваха всичко, до което се докопат, за да закрият губещите си позиции.