Ifo бизнес климат индекса на Германия качи изненадващо до 101.4 пункта през ноември (при средни прогнози на пазара индексът да падне до тригодишно дъно в 99.5) спрямо 100.0 пункта за септември месец. Така беше пречупена негативната тенденция на влошаване на Ifo бизнес индекса през последните месеци, като той качва за пръв път след 6 месеца на спад и върна близо до неговите нива от септември (в 101.5 пункта).

Ifo индекс на текущите бизнес условия за ноември качи до 108.1 пункта (при прогнози за спад до 106.3 пункта) спрямо 107.3 пункта през октомври (което беше негово 28 месечно дъно), а Ifo индекс на бъдещите бизнес очаквания в Германия качи много силно до 95.2 пункта (при прогнози за слабо подобрени до 86 пункта) спрямо 93.2 пункта дъното за октомври месец (което беше най-слабото ниво от май 2009г. насам).

От Ifo икономическия институт посочиха, че причина за това подобрение на бизнес доверието в Германия през ноември е факта, че износът на немските компании за Азия и САЩ върви доста добре, като има стабилизация на индустриалните поръчки.

В същото време, търговците на дребно са значително по-оптимистично настроени преди Коледните празници (пазарувания) в контраст с тяхното предколедно настроение през миналата година, посочва Ifo института.

Компаниите в Германия продължава обаче да се въздържат от инвестиции поради несигурността относно дълговата и икономическа криза в Еврозоната, според проучването на Ifo института.

И Ifo института отбелязва, че БВП на Германия за Q4 на 2012г. ще бъде по-слаб от този през Q3 (когато имаше растеж от +0.2% 3м./3м.) и дори може да има отрицателен икономически растеж в края на годината.

Графики на Ifo бизнес индекса и БВП на Германия