Долната камара на немския парламент (Бундестаг) одобри предложения от правителството на канцлер Меркел бюджет за 2013г. на Германия. Така на практика парламента одобри политиката на правителството на Меркел за понижение на държавните разходи, която тя от много време "проповядва" като важна политика за цялата Еврозоната.

В Бюджет 2013г. са предвидени държавни разходи за 302.2 млрд.евро, очаквани приходи от данъци в размер на 260.6 млрд.евро и други приходи в размер на 24.3 млрд.евро. Така, бюджет 2013г. залага на свиване на немския бюджетен дефицит до 17.1 млрд.евро спрямо очаквания за настоящата година дефицит в размер на 28.1 млрд.евро.

По-ниската цена на заемите (като резултати на рекордно ниските лихви по немските държавни облигации) също ще помогне за свиване на бюджетния дефицит на Германия за следващата година и за постигането на почти балансиран бюджет по-бързо, отколкото бяха предварителните очаквания.

Горната камара на немския парламент (Бундесрат) се очаква да гласува Бюджет 2013г. на Германия през следващия месец. Въпреки, че управляващата тройна коалиция на Меркел (CDU/CSU/FDP) няма пълно мнозинство в Горната камара (за разлика от Бундестаг), Бундесрат може само да забави одобрението на бюджета, но не и да блокира негово приемане за неограничено време.