Пазарът на недвижими имоти в Испания, както на много други места по света,  е изправен пред трудност - Financial Times. Продажбите на жилища в Испания са се сринали с повече от 40 % само за последните 12 месеца, откакто банките въведоха по-строг критерий за даване на кредити.

В същото време предприемачите са притиснати от задължения във време, в което купувачи на практика липсват. При ускоряващата се безработица се очаква нивото на сделките да  падне още през следващата 2009 г.В тази обстановка, дори и тези, които имат готовност да закупят жилище предпочитат да изчакат за още по-добри цени.

Новите строежи постепенно намаляват и затихват, обезсърчавайки перспективите за растеж при предприемачите.Най-пресният пример е с  водещата на испанския пазар на недвижими имоти компания Martinisa Fadesa , която през  юли започна процедури по обявяване в несъстоятелност поради ликвидни проблеми.  Както много други тя употреби огромен размер средства за да финансира огромно количество сделки. 

          
Банките с охота осигуряваха финансиране при рязкото увеличаване на стойността на имотите, но когато цените започнаха да падат и финансирането стана трудно, компанията нямаше достатъчно пари да посрещне задълженията си и бизнесът и попадна в застой. Martinisa Fadesta беше създадена през 2007 година в резултат на сливането на две големи компании.  Огромен брой други испански компании имат същите проблеми.

            
В тези тежки времена , правителството на Испания направи проект за  някои нови наредби, които ще дадат възможност да се създаде обединения на недвижимите имоти.  Sociedades Cotizadas de Inversion en el Mercado Immobiliario или  Reits.  Основната  задача на това начинание е да се е да съживи сриващия се пазар. Reits ще притежава и ще управлява недвижима собственост. Компании като Reits  могат да разпределят големината на своя доход към предприемачите  в постоянни дивиденти в замяна на спестяване на данъци на нивото до компанията.

          
Преди Испания класифицираше такъв вид бизнес като системи за колективно инвестиране, които могат да спестят данъци само ако половината от техните активи са инвестирани в жилищно имущество, което се дава под наем.Reits ще бъде освободен от данъци съгласно закона за облагане на корпоративни приходи, те трябва да осигурят ¾ от своите придобивки в недвижима собственост , която се дава под наем. 90% от основната печалба от продажбата на активи трябва да отива в инвеститорите.

Правителството се надява, че някои от съществуващите компании ще се класифицират отново като Reits и ще започнат да купуват собственост. Въпреки това повечето мениджъри са скептични. Те смятат че несигурността на испанския пазар ще въздържа инвеститорите да купуват. Пазарът на недвижими имоти в Испания е в изключително тежко положение и ще мине време преди хората да започнат да инвестират в Reits. Новите разпоредби се очаква да бъдат гласувани през първата половина на 2009 година.