Днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да наложи военни и финансови санкции на Северна Корея заради направения ядрен тест по-рано тази седмица. Междувременно американското разузнаване е на път да потвърди, че наистина в понеделник е имало ядрен взрив на територията на комунистическата държава.

Русия и Китай са внесли нови поправки към проекторезолюцията на САЩ пред ООН, които се очаква да забавят гласуването й с няколко часа. Американският посланик в ООН Джон Болтън е изказал увереност за положителното развитие на гласуването днес.

Във Вашингтон, предварителният анализ на американското разузнаване е показал повишено ниво на радиоактивност във въздуха около тестовата площадка на Северна Корея. Очаква се да излезе и официалното становище на комисията по разследване на опита.

Последната версия на американската проекторезолюция не включва военна намеса, за което са настоявали Русия и Китай. Резолюцията поначало не е включвала никакви военни операции, но все пак Китай е искал да бъде сигурен, че няма да има анекс към вече гласувания документ,.

В петък, китайският посланик в ООН е изявил несъгласието си с една от точките в резолюцията, според която представители на ООН ще могат да претърсват целия карго-трафик от и за Северна Корея. Според запознати лица, това ще се прави, за да не може комунистическата страна нито да внесе нито да изнесе ядрени оръжия или материали.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс ще посети Китай, Япония и Южна Корея в периода 17 до 22 октомври, за да дискутира възникналите противоречия по повод резолюцията на ООН. Според американски официални лица, много е възможно, Кондолиза Райс да посети и Москва по време на пътуването си.

Северна Корея продължава да обвинява САЩ, че прокарва политиката си на световно насилие, чрез ООН.