Във връзка с деня на ООН днес на конференция у нас ще бъдат разгледани въпроси, свързани с ролята на агенциите на ООН при подготовката на България за членство в ЕС,  бъдещото сътрудничество България - ООН, както и участието на България в процесите на реформи на ООН.

Деня на Организацията на обединените нации се чества по света всяка година на 24 октомври - датата на влизане в сила на Устава на ООН през 1945 г.

В обръщение, публикувано по повод Деня на ООН през 2006 г., Генералният секретар на Организацията Кофи Анан отбелязва постигнатия през последното десетилетие напредък.

Той подчертава увеличаването на помощта за най-слабо развитите страни, обединените усилия за борба със СПИН, укрепването на демократичните институции и защитата на правата на човека.

Сред глобалните проблеми, изискващи общ отговор и единен подход, Генералният секретар подчертава разширяващата се пропаст между бедни и богати, продължаващите военни конфликти, опасността от разпространение на ядрени оръжия, тероризма и противодействието срещу него, както и постигането на Целите на хилядолетието за развитие.

Република България е пълноправен член на ООН от 14 декември 1955 г.

Участието на България в Организацията е важно средство за реализиране на външнополитическите й приоритети, както и за осъществяване на принос за укрепване международното сътрудничество и за постигане на приоритетните цели на Организацията: гарантиране на сигурността, развитието и правата на човека.