Официалната прогноза на германското правителство за ръст на икономиката през 2007 вече е 1.7%, значителен плюс от 0.3% спрямо прогнозите от есента на миналата година, съобщи Die Welt.

Според икономическия министър на ФРГ Глос, за ръста трябва да се благодари на повишението на ДДС, което ще има много положителни ефекти за германската икономика.

Според годишния доклад за икономическото развитие на ФРГ, изнесен днес от Глос, най-добрите резултати за германската икономика се дължат на реформите, предприети от немското правителство. Така например БВП на страната през 2006 е бил с реалните 2.5% по-силен, отколкото експертите и институтите въобще са считали, че е възможно.

През 2007 броят на безработните ще се задържи около 4 милиона души, а в края на годината - дори доста под това равнище. Брутните заплати ще се вдигнат с 1.2%.

За да продължат успехите, германското правителство ще се придържа към курса на реформи. Това означава и частично консолидиране на държавния бюджет, особено чрез намаления на данъчните облекчения и субсидии, които ще стимулират ръста.

Конкуренцията трябва да се засили чрез съкращаване на бюрократичните процедури. Едновременно с това икономическото министерство ще се стреми да намали допълнителните разходи към надниците под 40% и да продължи битката за по-гъвкави пазари на труда.

Прогнозите на германското министерство са направени при цена на петрола около $60 за барел и съотношение евро/долар около 1.30.