Русия трябва да повиши инвестициите в енергийния си сектор, като постави акцента на подобряване техническата база и въвеждането на нови технологии за проучване и добив, коментираха в доклад германски специалисти миналата седмица.

„При сегашните нива на добив, руските петролни резерви ще се изчерпят за 22 години", пишеше в доклада на Германския институт за икономически изследвания (DIW). Руските експерти обаче не се съгласиха с това становище и заявиха, че това са безсмислици и тотално изкривяване на реалните условия.

Според германските специалисти, въпреки водещата роля на Русия (втори по големина петролен производител в света), в страната се намират едва 6%-7% от световните запаси на нефт. Според икономистите от института, руската страна трябва да предприеме конкретни стъпки, за да убеди Западна Европа в сигурността на доставките си през следващите години.

Според доклада, Европейският съюз усвоява 29% от целия руски добив на петрол и над една-трета от този на природен газ. Руските износители също не са съгласни с прогнозите за бъдещото развитие на енергийния сектор, въпреки че отчитат проблемите с инвестициите.

Според руските специалисти, страната има петрол за още минимум 30 години, а състоянието в добивния сектор се подобрява от година на година. Русия официално обяви, че всяка година успява да запълни над 80% от изразходените си запаси, разработвайки нови перспективни полета.

През последните три години, петролното производство в страната се понижава с 2% до 2.5% годишно, след като в периода 2000-2004 г. правеше ръст от 6%-11% за година. Забавянето на производството е заради липсата на инвестиции в сектора (компаниите отделят едва 1% от годишните си приходи за модернизация), а през това време запасите на нефт в Сибир постепенно се изчерпват.

Руските компании в момента организират петролното си производство в континенталния шелф на източен Сибир, където могат да се ползват големи данъчни облекчения. В строеж е и Източния сибирско-тихоокеански петролопровод, който ще транспортира суровината от тези полета до бързо развиващите се азиатски пазари.  

Валери Нестеров от инвестиционната компания „Тройка Диалог", смята че проучването и разработката на нови петролни полета е голям проблем за Русия. Инвестициите се съсредоточават главно във вече разкрити петролни кладенци в Сибир, които обаче в един момент ще се изчерпят. От друга страна, там петролът е с ниско качество (високо съдържание на сяра) и цената му е по-ниска.

„Все пак, не е правилно да се твърди, че Русия ще остане без петролни залежи след 22 години", коментира още Нестеров. Повечето големи западни компании имат запаси за още поне 15 години, но успяват да ги допълват всяка година, разкривайки нови добивни полета. Русия има доказани запаси от петрол за 20-30 години, като всяка години ги допълва почти на 100%", продължава той.

Нестеров споделя мнението си, че не е редно Русия да увеличава производството си в момента, тъй като трябва да завещае нещо и на следващото поколение.

Докладът на германския институт DIW, изразява опасенията на европейците, за бъдещите доставки на суровина от Русия. ЕС вече се оглежда за алтернативен доставчик на енергийни суровини, какъвто е тръбопровода Набуко, пренасящ нефт от страните в Централна Азия.