Не някой от чужбина, а гражданите на Русия сами ще определят начина си на живот, говореше до вчера Путин на срещата на Г8 край Рощок. Вниманието на световните медии все още остава в региона на Балтийско море: днес бе открит единадесетия икономически форум в Санкт Петербург.

Форумът изглежда ще стане най-представителния за цялата история на провеждането на подобни мероприятия в Русия. Вместо очакваните 6 хиляди гости пристигнаха 10,000. Първият ден на високата среща е посветен на кръглата маса „Русия 2020", в която освен руските политици вземат участие и президентът на Сърбия Кощуница и бившият канцлер на Германия Шрьодер.

Първият заместник-премиер на Русия Сергей Иванов е заявил, че страната му до 2020 има намерение да влезе в петорката на най-големите икономики в света. Това ще бъде постигнато благодарение на провеждането на либерална икономическа политика. До 2020 трябва да бъде увеличен делът на високотехнологичната продукция в структурата на руската икономика. Русия ще търси лидерство в ядрените технологии, корабостроенето, космическата промишленост.

Особено значение руското правителство ще отдели на специалните икономически зони и венчърните компании. Държавните компании и проекти трябва да бъдат локомотиви на ръста, след което част от акциите може да бъде продадена на частни лица.

Иванов е заявил, че през 2020 Русия ще остане демократична държава, уважаваща правата и достойството на човека - независимо от многото критики на запад за отстъпление от демократичните принципи. По думите на Иванов Русия е неделима част от европейската цивилизация, а руският народ е направил „исторически избор в полза на демокрацията, откритостта, свободата на обществената и стопанска инициатива".

Сякаш за потвърждение думите на Сергей Иванов, този специален път маршът на „несъгласните" ще може да се осъществи, а лидерите на „Единая Русия" сред които е и шахматистът Каспаров не бяха възпряни да пристигант в Петербург за протеста си на 9ти юни.

Заместникът на директора на МВФ Джон Липски, който наскоро бе и в България, при първите изказвания на форума е заявил, че Русия може да стане лидер на световния икономически ръст. „Вече шест години световната икономика расте с доста добри темпове и перспективата за 2008 също е добра. Ако прогнозата се сбъдне, това ще е най-дългият период на стабилен ръст, минимум за 40 години напред".

Според Липски този благоприятен период може да се удължи при провеждането на благоприятна икономическа политика и Русия може да стане лидер при „приближаване към толкова благополучното бъдеще". Последните резултати показвали, че Русия има всички компоненти за икономически успех, и ако икономическия ръст продължи още десетилетие, то икономиката й ще се удвои. Главни задачи за Липски са ефективното управление на природните ресурси, създаване на стабилен финансов сектор и развитието на приоритетни сектори в икономиката.

По думите на бившия президент на Световната банка и председател на консултационния съвет на Ситигруп Вулфенсон, до 2050 икономиката на Русия може да нарасне 20 пъти, докато ръстът в развитите икономики ще е 2,5 пъти за същия период. Вулфенсон счита, че двете основни заплахи за Русия са демографската криза и прекомерната зависимост от експорта на природни ресурси.

Лондонската фондова борса (LSE) не взима участие във форума в Петербург, независимо от това, че повечето руски компании поместват своите ИПО тъкмо на нея. За сметка на това конкурентите на LSE, в това число американската NYMEX, даже ще изнесат доклади на форума. Решението на ръководството на LSE е логично в светлината на отказа на руските официални лица да посетят Руския икономически форум в Лондон в края на април 2007. Твърди се, че Кремъл има повече от пръст в това.

NYMEX подписа с министеството на икономическото развитие на Русия и администрацията на Санкт Петербург решение за изграждане на международна стокова борса в Прибалтийския град. Очаква се тя да заработи от първи август и да бъде не само нефтена, а в истинския смисъл стокова борса, на която ще се търгува с фючърси на всички добивани в Русия суровини. Засега представители на бизнеса, в т.ч. на руските компании като ЛУКОЙЛ виждат обаче бъдещето на новата борса „мъгливо".

Освен представителите на LSE, от форума ще липсват шефовете на Газпром и Роснефть - първият заради сериозни здравословни проблеми, вторият заради командировка в Далечния Изток. Но независимо от това, форумът ще бъде един от най-представителните: никой друг икономически форум в света за последните 10 години не е събирал толкова много ръководители на компании от сектора нефт и газ.

Освен това бе подписано съглашение между Петербург и „Сузуки" - японците ще станат третата световна автомобилна компания, която ще открие филиал в града на Нева.

След работите срещи, гостите ще могат да си починат от лятната жега на специално построена ледена пързалка. На Дворцовия площад тази вечер ще свирят „Скорпиънс". Събота следобяд музикантите - любители на водка и червен хайвер разпускат някъде из града. Знаейки, че на форума ще посетят главите на 14 държави, организаторите не са пожалили средства да се представят на ниво.

Освен „Марш на несъгласните", който този път нямаше как да не бъде разрешен, неприятна сянка върху светлото и грандиозно бъдеще на руската икономика хвърля гладната стачка на представители на малкия бизнес, започнала още на 4ти юни. Председателят на организацията на малкия и среден бизнес е заявила, че те са изблъсквани от улиците на града, а всичко се прави в интерес на крупния бизнес и монополистите.