През 2010 Германия и Русия ще бъдат свързани с газопровода Северен поток (Nord Stream), който ще мине по дъното на Балтийско море. Досега от Газпром не бяха посочвали за какви пари иде реч - пише "Ведомости".

Коментарите се ограничаваха с приблизителни изчисления: през 2005 г. оценката бе за 4 милиарда евро, напоследък руският газов монополист твърдеше за "над 6 милиарда евро". От Nord Stream AG, оператор на строителството и бъдещ собственик на тръбата, бяха по-предпазливи: "над 5 милиарда евро".

Наскоро председателят на съвета на акционерите на Nord Stream Герхард Шрьодер оцени строителството на Северен поток на 8 милиарда евро.

Сега и Газпром назоваха цената си: създаването на Nord Stream ще възлезе на 7.4 млрд. евро, твърди се в меморандума придружаващ пускането на еврооблигации на руската компания.

Това е новата бюджетна оценка - потвърждава представител на Nord Stream за руската бизнес медия. Оценката е уточнена съобразно резултатите от двугодишно планиране и в нея няма да има сериозни корекции: всички големи подизпълнители вече са определени. Отчетен е ръстът на цените на материали и труд, както и допълнителни разходи за технологична и екологична безопасност на тръбата.

Източник близък до проекта споменава за малко изменение на маршрута (удължаване с няколко километра) и по-скъпи сплави за тръбите и покритието.

Директорът на East European Gas Analysis счита, че първата фаза на строителството може да струва около 4 милиарда евро, а втората - 3.5 млрд.

В меморандума си Газпром уточняват, че 30% от Северен поток ще се финансира от акционерите, а за останалите 70% ще се търсят външни заеми.

Тръбопроводът Северен поток е "големият брат" на проекта за тръба по дъното на Черно море - Южен поток. Счита се, че голяма част от строителните методи първо ще бъдат приложени в тръбата под Балтийско море, а след това адаптирани за черноморските условия. Руските анализатори посочваха сума в порядъка на $4 млрд. инвестиции под водата и $10 млрд. за целия проект Южен поток.

С преразглеждането на стойността на Северен, логично е да чуем в скоро време и за по-високи разходи за Южен поток.