Данъчните служби на Швейцария иззеха оборудване тежко над два тона, за което се предполага, че е предназначено за използване в иранската ядрена програма, съобщава израелския вестник Jerusalem Post с позоваване на саудитския Al Watan. Стойността на техниката е около 500 хиляди евро.

В причастност към сделката за продажбата на оборудване се подозира швейцарска компания. Представителите на швейцарското правителство, както и иранското посолство в тази страна са се отказали да коментират тази информация.

В понеделник инспекторите на ООН посетиха строящия се в Иран ядрен реактор, който бе затворен от април. Експертите на ООН са заявили, че посещението на реактора има голямо значение в процеса на разглеждане на дейността на Иран по усвояването на ядрени технологии.

Иран е с намерение да продължи развитието на ядрената си програма, настоявайки, че тя е с мирен характер и е насочена към производството на електроенергия. Но САЩ и съюзници обвиняват иранската държава в тайни опити за създаване на ядрено оръжие.