Днес в Троян ще се проведе първата за тази година трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта.

Тя е първата от предвидените 17 трудови борси у нас за тази година, 13 от които ще бъдат специализирани, съобщиха от Агенцията по заетостта.

В градовете Враца, Елин Пелин, Кюстендил и Хасково ще се организират 4 общи трудови борси. Специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството ще бъдат организирани от бюрата по труда в Троян, Меден рудник, Поморие, Добрич и Смолян, в сферата на строителството - от бюрата по труда в Силистра и Видин, в сферата на шивашката промишленост - от бюрото по труда в Шумен, а в сферата на машиностроенето - от бюрото по труда в Сопот.

Трудова борса за специалисти с висше образование ще организира бюрото по труда в Стара Загора, за младежи до 29 години - бюрото по труда в Перник, а две от специализираните трудови борси ще са насочени към ромското население. Те ще се проведат в Карнобат и Садово.

През миналата година Агенцията по заетостта е организирала и провела 22 трудови борси в страната - 12 общи и 10 специализирани, насочени към ромската общност. В борсите са участвали 454 работодатели и 3635 търсещи работа лица. Общо са били обявени 4560 свободни работни места, а 3000 души са започнали работа. 70% от тях са регистрирани в бюрата по труда.