Индустриалната революция" в развиващия се свят причини „супер цикъл" от безпрецедентно търсене на метали в световен мащаб, което търсене може да поддържа отрасъла за следващите 18 и повече години. Това са думи на Митчел Хук, глава на комисията по минерали на Австралия, цитиран от AFP.

Потенциалът е огромен, тъй като въпреки че развиващите се икономики сега формират половината от световната икономика и две трети от световния икономически ръст, потреблението на глава от населението на стомана и мед там е едва частица от това в развиващия се свят, казал е Хук по време на Азиатско-Тихоокеанска конференция по минното дело в Манила.

„Половината от света минава през индустриална революция сравнима с тази в САЩ през 1890те и в Япония в периода след Втората световна война". „След като икономиките се разраснат, увеличава се и търсенето на промишлени суровини". Това е създало търсене за метални продукти, безпрецедентно за изминалото столетие. Феноменът се съчетава с „ре-индустриализация на развиващия се свят", в частност в Япония, и това създава даже още по-голямо търсене.

След като машината на глобалния ръст се премества от т.нар. Организация за Икономическо сътрудничество и развитие към т.нар. BRIC: Бразилия, Русия, Индия и Китай, „увеличеното търсене ще продължи да наводнява предлагането" независимо от последната вълна на свежи инвестиции в добивната промишленост.

А икономиката на Китай става „все по-подобна на икономиката на САЩ, да разчита по-малко на експортните продажби" и ръст все повече стимулиран от националното търсене.

Благоприятният момент, който за изминалата година прати цените на медта и на никела на рекордни висоти, ще се запази поне още десетилетие и може да се простре дори до „15 - 20 години", твърди австралиецът.

Въпреки увеличеното производство, увеличеното предлагане все още се бори за да се срещне с търсенето. Бързината на доставяне на новите обеми доставки, както и допълнителните разходи за производство на тези доставки, ще бъдат „определящ фактор за успокоението на цените". Хук е казал, че отговорът от страна на добивния бранш спрямо „неочаквания приток на инвестиции" е инфлация: съществено завишаване цените на миньорското оборудване и работните заплати в отрасъла.