Малко над 1250 души са били екзекутирани от собствените си правителства през 2007 г. след като са получили смъртна присъда за тежко престъпление. Тези стряскащи данни са публикувани в редовния годишен доклад на организацията за защита на човешките права Amnesty International.

Броят на затворниците очакващи най-тежката възможна присъда се различава в отделните страни. Пакистан е на първо място със 7 436 души очакващи да бъдат лишени от правото им на живот, а на второ място са Съединените щати, където на смърт са осъдени 3 263 човека. Припомняме, че в 36 американски щата все още е легализирано смъртното наказание, сред които са Тексас и Калифорния.

Комунистическото правителство на Китай е трето по ред на най-много затворници очакващи наказанието си, въпреки че данните не са от най-точните в тази страна. За Индия и Ирак данните са само за издадените присъди през миналата година. Не трябва да забравяме, че китайците са доста бързи в изпълнението на смъртни присъди, като не позволяват да се натрупат прекалено много чакащи.

Дългите процедури по обжалване и доразглеждане пък обясняват дългата редица от чакащи затворници в САЩ. През миналата година американското правителство е отнело живота на 42 затворника, докато в Китай са били убити над 470 души, а в Пакистан 135 души.