Те бяха наричани "червеи", "необуздани, глупави обитатели на бедняшки квартали" и "търтеи". И все пак стотици от тях, недоволни от мерките за икономии, политическата некомпетентност и липсата на публично обсъждане на законите, продължават да излизат навън в мразовитите зимни улици на Букурещ и други румънски градове, за да призоват президента и правителството да подадат оставки.

"Сега е зимата на нашето недоволство", бе написано на плакат на  "Университетския площад" в Букурещ, на същото място, където протестиращи против комунизма бяха бити и убивани в началото на деветдесетте години в сблъсъци с  контролираните от правителството миньори. Сега исканията са по-разнообразни.

"Не" на проучванията за шистов газ и на златните мини с цианид, "да" на завръщането на отдавна премахнатата монархия, по-високи пенсии, по-ниски данъци, повече алеи за велосипедисти. Други просто искат от политиците да ги уважават. И след две седмици на протести изглежда, че политиците започнаха да слушат. Или поне да намират някои изкупителни жертви.

Миналия понеделник Теодор Баконски, външният министър, бе уволнен за това, че писа за "необуздани и глупави предградия", които са дом на протестиращите, за разлика от останалата част от усилено работещата Румъния. След това Юлиан Орбан, депутат от управляващата Демократично-либерална партия подаде оставка, след като нарече протестиращите "червеи".

В сряда президентът Траян Бъсеску най-накрая прекрати мълчанието с реч по телевизията, в която призна, че има "разрив" между него и част от населението. Той каза, че са необходими мерки за икономии, за да бъде възстановено икономическото здраве на Румъния и се оплака, че не е честно да бъде наричан диктатор, както го нарекоха някои от протестиращите.

Но г-н Бъсеску призна, че трябва да намали гафовете, които понякога прави публично като този, който разпали протестите - неговият конфликт с уважаван лекар, който се
противопостави на плана на правителството частично да приватизира системата за здравеопазване.

Опозицията междувременнно се опитва да се възползва от движението на гнева  като организира паралелни демонстрации. Общите избори трябва да се произведат през ноември и Социал-либералният съюз е високо в класациите с около 60 процента подкрепа, докато Демократично-либералната партия остава назад с около 11 процента.

Миналата седмица Конституционният съд на Румъния даде на опозицията още едно рамо като взе решение срещу правителствения план местните избори да бъдат произведени по същото време като парламентарните. Непопулярната Демократично-либерална партия искаше да слее изборите, за да може да отложи местните избори с няколко месеца. Но идването на власт на лявоцентристко правителство по-късно тази година надали ще спаси Румъния от нови мерки за икономии.

Страната взе още 5 милиарда долара заем от МВФ след спасителния пакет  от 27 милиарда долара, договорен през 2009 г. с МВФ и ЕС. И с намаляване на предвижданията за растежа в региона и острата криза в еврозоната, румънската зима на недоволството има малки шансове да се превърне в прекрасно лято.