Британският производител на луксозни автомобили Bentley обяви намерението си да отвори автосалон в столицата на Украйна. Стъпването на пазара в Киев, компанията определя като важна стъпка от плана да засили присъствието си в Централна и Източна Европа.

Шоурумът на британската марка ще е заема площ от 1760 квадратни метра и ще се намира в близост до летището в Киев. Освен продажба на автомобили, автосалонът ще предлага на своите клиенти и други услуги, пише RT.

В него ще бъдат достъпни всички продуктови линии на компанията, включително Bentayga, Flying Spur, Mulsanne и най-новите модели от серията Cintinental GT.

"Това е проява на истинско предприемачество в трудни времена. Очакваме да пожънем успех на пазара за луксозни автомобили в Украйна с най-добрите ни продукти и високо квалифициран персонал", заявява Робърт Енгстлър, регионален директор на Bentley за Европа.

"За нас е огромна чест и привилегия да представяме марка като Bentley в Украйна. Откриването на обекта показва намерението на Bentley за едно дългосрочно сътрудничество", казва Джон Хиннаски - основателят и главен изпълнителен директор официалния вносител на Bentley за Украйна Winner Group Ukraine, който ще управлява и шоурума.

Докато британският автомобилен производител избра Киев за "най-голямото си ексклузивно представителство в Европа", Световната банка оцени страната като една от най-бедните в Европа и Централна Азия.

Икономиката на Украйна тръгна към възстановяване след кризата през 2014-2015 година. Въпреки това, растежът на БВП остава слаб, като възнагражденията в държавата остават след тези на съседките ѝ.

Според ключовият кредитор на страната, Украйна ще има нужда от 50 години, за да достигне доходите на Полша.

Населението на бившата съветска страна се приема за едно от най-бедните в света. Нетното състояние на гражданите се нарежда след това на страни като Бангладеш и Камерун.

Според статистични данни един украинец печели средно по-малко от 300 долара на месец, като 50,9% от този доход се харчи за храна. Малка част от населението на страната може да си позволи да отделя за ресторанти или хотели, за които се харчат 2,8% от общия бюджет.

Повече от 1 милион жители на Украйна се сблъскват с продоволствена несигурност според доклад изготвен от Съвета за сигурност на ООН, представители на Организацията по прехрана и земеделие и Световната продоволствена програма.