Opel показа новото поколение хечбек Astra. Според пресслужбата на германската марка, поръчки за автомобила в Европа ще започнат да бъдат приемани тази есен. Клиентите ще получат първите автомобили в началото на следващата година.

Производителят позиционира Astra като конкурент на Volkswagen Golf .

След смяна на поколенията моделът се премести на новата платформа EMP2 (същата се използва от Peugeot 308 ) и леко увеличи размера си в сравнение с предшественика си. Това модулно шаси позволява използването както на традиционни двигатели с вътрешно горене, така и на електрифицирани задвижвания.

Снимка 538957

Източник: Opel

Екстериорът на хечбека е направен в съответствие с новия корпоративен стил на Opel Vizor, отличителна черта на който е тясната LED предна оптика, визуално комбинирана с радиаторна решетка. Този език на дизайна беше демонстриран за първи път на концепцията GT X, която беше представена през 2018 година.

Обемът на багажното отделение е 422 литра. В кабината на Astra от шесто поколение бяха инсталирани нови седалки с кожена тапицерия Nappa, както и цифров панел, наречен Pure Panel, състоящ се от два дисплея: виртуален "инструментален клъстер" и сензорен дисплей на информационно-развлекателен комплекс. Това решение вече е демонстрирано на кросоувъра Mokka.

Традиционният скоростен лост в колата е заменен от миниатюрен джойстик. На разположение на водача са адаптивният круиз контрол с функция Stop & Go, head-up дисплей, универсална камера, наблюдение на слепи зони и функция за поддържане на лентата.

Линията двигатели на новия Opel Astra включва 1,2-литрови "турбо-тройки" с мощност от 110 и 130 конски сили. По неофициални данни първият двигател работи само с шестстепенна ръчна скоростна кутия, докато по-мощният агрегат може да работи и с осемстепенна автоматична скоростна кутия. Дизеловата линия е представена от 1,5-литров двигател, който произвежда 130 конски сили.

Снимка 538958

Източник: Opel

Също така ще бъде възможно да закупите колата и в две хибридни версии. Подробности за тях все още не са съобщени. Досега от компанията само казаха, че мощността на един от тях ще бъде 225 конски сили. В бъдеще не е изключена появата на напълно електрическа версия на 6-тото поколение Opel Astra.

В допълнение към хечбека, моделът определено ще включва комби, което ще получи префикс в името Sports Tourer.