От френския производител на автомобили Renault заявиха, че очакват компанията да излезе на годишна печалба за първи път от началото на пандемията, предава Reuters. Това ще се случи въпреки задълбочаващата се криза с недостиг на чипове и нарастващите разходи за суровини, категорични са от Renault.

От компанията коментираха, че очакват недостигът на чипове да доведе до производствена загуба от 200 000 автомобила тази година. Производителят на автомобили отчете нетна печалба за първото полугодие на годината срещу солидна загуба за същия период на 2020-а.

Renault "убива" Lada и Niva: Първите стъпки вече са направени

Renault "убива" Lada и Niva: Първите стъпки вече са направени

Новите платформи ще оскъпят руските модели и съответно, търсене им ще спадне

Причина за това са нарастващите продажби на автомобили от марката в Европа. Renault отчита оперативен марж от 2,8% за първата половина на годината и се стреми към целогодишен марж "поне с толкова".

"Тези резултати са едва първата стъпка в нашия подем, който ще се ускори след пускането на новите ни автомобили, които са в процес на подготовка", заяви изпълнителният директор на компанията Лука де Мео.

През юни от Renault представиха доста амбициозна стратегия за електрически превозни средства (EV), залагайки на нови достъпни версии на своите емблематични малки автомобили от миналото, но във вид на електромобили. По този начин компанията ще опита да настигне Volkswagen в бързо развиващия се сектор.

Франция обвини Renault и Volkswagen в манипулиране на дизеловите емисии

Франция обвини Renault и Volkswagen в манипулиране на дизеловите емисии

Компаниите трябва да внесат банкови гаранции по €60 милиона за компенсационни плащания

След като отбеляза спад в продажбите на автомобили за 5 поредни тримесечия, само за първата половина на 2021-ва година те нараснаха с 18,7%.

Френският автомобилен производител е отчел тримесечна нетна печалба от 354 милиона евро тази година. За сравнение, за същия период на 2020-а година е била отчетена загуба в размер на 7,3 милиарда евро.