На 1 октомври Volvo качи на монтажната линия компактния кросоувър XC40 Recharge P8 , първият серийно произведен електрически автомобил в историята на шведската марка. Производството на автомобила е организирано в белгийския град Гент, съобщава пресслужбата на автомобилната компания.

Електромобилът Volvo XC40 Recharge P8 бе представен за първи път преди година - през октомври 2019 г. Автомобилът е базиран на модулната CMA платформа, разработена съвместно от инженерите на Volvo и китайския Geely, компанията майка на шведската марка. Тази архитектура позволява използването както на традиционни двигатели с вътрешно горене, така и на хибридни и изцяло електрически задвижващи системи.

Новият модел на Volvo е оборудван с два електрически мотора - по един на всяка ос. Като цяло агрегатите са в състояние да доставят мощност до 408 конски сили и 660 Нм въртящ момент. Кросоувърът може да ускори от нула до сто километра в час за 4,9 секунди, а максималната му скорост е 180 км в час. Комплект от 78 kWh батерии позволява да се изминат до 400 километра с едно зареждане. Около 40 минути отнема попълването на енергийния резерв от 0 до 80% със специална система за бързо зареждане.

Изпълнителният директор на Volvo: Пандемията ще ускори преминаването към електромобилите

Изпълнителният директор на Volvo: Пандемията ще ускори преминаването към електромобилите

До 2025 г. Volvo иска изцяло електрическите превозни средства да представляват 50% от продажбите на компанията в световен мащаб

Volvo отбеляза, че до 2025 г. компанията планира да намали вредните емисии на всеки от своите модели с 40%. До същия срок шведската марка напълно ще изостави автомобили с традиционни бензинови и дизелови двигатели. От Volvo очакват, че до 50% от продажбите ще идват от електрически автомобили, а останалата част от коли с хибридни дивгатели.