Световният IT гигант Accenture планира да наеме нови над 160 души за екипа си в България. Към момента българското подразделение с офиси в София и Пловдив има 140 служителя.

Така 2018 година ще маркира второто голямо разрастване на дружеството в България през последните години. Първото бе през 2015 г., когато Accenture придоби компанията Javelin Group.

Компанията ще търси да разшири екипа си в двата офиса у нас през следващите 12 месеца с специалисти с опит във водещите дигитални технологии, включително Java, SAP, Salesforce и Adobe. От дружеството посочиха, че търсят както опитни специалисти, така и млади таланти със страст към технологиите.

Освен това, в рамките на следващите седмици, се очаква да започне специална програма, която ще позволи безработни българи с различна квалификация да бъдат обучени за програмисти и да започнат работа в Accenture.

Кои са Javelin Group и Accenture?

Българската Javelin Group е основана през 2008 г. с първоначална дейност покупко-продажба на бързооборотни стоки на корпоративни клиенти. След това компанията се насочва към изграждането на интернет платформи за търговия.

През 2013 г. компанията разширява дейност в офис в Пловдив, а през 2015 г. е придобита от Accenture. Няколко години по-късно става високотехнологичен център в рамките на глобалната компанията.

Accenture има над 442 хил. служители в над 120 държави. Компанията е основана още през 1989 г., а днес предлага широк спектър от услуги в изготвянето на стратегии, консултиране, дигитални услуги, технологии и операции.

Дружеството оперира в над 40 индустрии и обслужва над 4 000 клиента. Сред тях са 95 компании от Fortune 100 и 75% от Fortune 500. 98 от 100-те най-големи клиенти работят с Accenture от поне 10 години.

За финансовата 2017 г. тя има 34,9 милиарда долара приходи и отчита средногодишен ръст от 8% от 2001 г. насам. Печалбата е 3,44 милиарда долара. За последните 5 години цената на акциите ѝ са се удвоили до около 162 долара днес.

Accenture се занимава и с изкуствен интелект, автоматизация и виртуална реалност. По време на събитие в София бе демонстриран роботът Now, който разпознава и изпълнява гласови команди.

Демонстриран бе и проект на база добавена реалност, който ще позволи по-лесно онлайн пазаруване за потребителите.