Асоциацията на американските производители на уиски (ASMWC) лобират за въвеждането на правни стандарти за американските сингъл малц, съобщават медиите отвъд океана. Въпреки че и днес много производители използват термина "американско сингъл малц уиски" на етикетите си, все още няма официално и законово приложимо определение за категорията.

От ASMWC заявиха, че Бюрото за данъци и търговия с алкохол и тютюн (TTB) - правителствената организация на САЩ, отговаряща за законите за етикетиране на алкохол - "е готова да публикува ново правило през декември, което официално дефинира американския сингъл (единичен малц) уиски ".

Рядкото малцово уиски - една добра инвестиционна алтернатива?

Рядкото малцово уиски - една добра инвестиционна алтернатива?

Алтернативните инвестиции са в разцвета си

Изявлението продължава така:

"Ние поддържахме редовен контакт с TTB и сме а) много доволни, че предложеното от нас определение ще бъде дефинирано със закон и (б) оставаме с надежда, че наистина ще бъде спазен срокът до месец декември".

Преди това да се случи предстои обществено обсъждане.

Според дефиницията, изложена от американските производители на уиски, местните сингъл малцове трябва да бъдат направени от 100% малцов ечемик и да бъдат дестилирани изцяло в една дестилерия. Процесът по отлежаване трябва да бъде в дъбови бъчви в САЩ. Количеството накуп не трябва да надвишава 700 литра.

Когато чуsят термина "сингъл малц" или едномалцово, истинските любители на уиски веднага го асоциират с шотландските видове. И наистина през годините Шотландия е направили термина почти синоним на т. нар. сингъл дестилерии. Американските производители обаче искат да поемат част от щафетата като по този начин се надяват на по-голяма комерсиализация и по-добри приходи, коментират експерти в областта.

Сингъл малц уискито е питие, което се прави само с малцов ечемик в една дестилерия, което означава, че по никакъв повод не се смесва с други уискита от други места. Американските единични малцове са сравнително нови в света на спиртните напитки и поради тази причина до момента все още няма класификация за строго американски сингъл малцове.

Брекзит струва на уиски индустрията в Шотландия близо $7 милиона седмично

Брекзит струва на уиски индустрията в Шотландия близо $7 милиона седмично

Много търговци на дребно в Обединеното кралство не изнасят стока за ЕС след края на преходния период

В момента те попадат под термините "уиски, дестилирано от малцова каша" или просто "малцово уиски". И двете класификации обаче не изискват 100% ечемична каша от една дестилерия. Това е запазена марка само на Шотландия.

Впрочем, наскоро стана ясно, че стойността на едномалцовото шотландско уиски, търгувано на вторичния пазар, се очаква да достигне рекордните 75 милиона британски лири (102 милиона щатски долара) тази година, ако настоящият темп на растеж се запази, според доклад на водеща консултантска компания за уиски, базирана във Великобритания.

Прогнозната стойност на търговията ще се повиши с близо 30% от 58 милиона лири през 2019-а година, според доклад на Rare Whisky 101.

През първата половина на тази година близо 85 000 бутилки едномалцово шотландско уиски са продадени на вторичния пазар на обща стойност над 36 милиона лири. Броят на продадените бутилки през цялата година се очаква да достигне 172 500, което е увеличение с почти 20% спрямо 143 895 бутилки през 2019-а. За сравнение, 139 044 бутилки едномалцово шотландско уиски са продадени на търг през 2020-а година на стойност 53 милиона британски лири.

Този стартъп твърди, че с $2,6 милиона може да революционизира производството на уиски

Този стартъп твърди, че с $2,6 милиона може да революционизира производството на уиски

Компанията използва нова технология, с която симулира отлежаването на питието в дъбови бъчви