Японският инвестиционен холдинг SoftBank спечели повече в следборсовата търговия на дизайнера на чипове Arm в сряда, отколкото е общата сума, която компанията загуби от катастрофалния си залог на вече фалиралата платформа за споделени работни пространства WeWork, съобщава CNBC.

Акциите на Arm се покачиха с 41% късно в сряда, след като компанията отчете приходи и печалби, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите. SoftBank направи Arm публична компания през септември и все още притежава около 930 млн. акции, или около 90% от намиращите се в обращение.

Arm дебютира на борсата при оценка от 54,5 милиарда долара

Борсовият дебют на годината: Пазарът оцени Arm на $54,5 млрд.

Nvidia даваше по-малко за компанията

Arm не се задържа на най-високите си нива, но все пак делът на SoftBank поскъпна с почти 16 млрд. долара - от близо 71,6 млрд. долара до 87,4 млрд. долара. Softbank придоби Arm през 2016 г. за 32 млрд. долара, а акциите ѝ струваха малко над 47 млрд. долара по време на първичното публично предлагане миналата година.

За сравнение, загубата от WeWork за SoftBank Vision - фонда за рисков капитал на холдинга, беше 14 млрд. долара.

Arm става публична след провала на сделката с Nvidia

Arm става публична след провала на сделката с Nvidia

SoftBank ще получи $1,25 млрд. след колапса

Неочакваната печалба на Arm следва труден период за инвестиционния портфейл на Softbank. Заради WeWork и други неудачи, Vision през 2022 г. мина в дефанзивен режим, продаде дяловете си в Alibaba и подготви IPO на Arm.

През миналата година SoftBank отново мина в "нападение" в търсене на възможности за инвестиции в AI.

Все още печалбите от Arm обаче не могат да бъдат осребрени. SoftBank е подложена на блокираща клауза, която не ѝ позволява да продава акциите си в Arm, с някои изключения, в продължение на 180 дни след борсовия дебют. Arm излезе на борсата през септември, което означава, че ограничението за блокиране изтича в средата на март.