Компанията за разработка на чипове Arm Holdings постигна пазарна оценка от 54,5 млрд. долара при своето първично публично предлагане, предаде "Ройтерс".

Собственикът SoftBank получи общо 4,87 млрд. долара от продажбата на 95 млн. акции при цена от 51 долара за всяка - максимумът, който се целеше при това IPO.

Arm става публична след провала на сделката с Nvidia

Arm става публична след провала на сделката с Nvidia

SoftBank ще получи $1,25 млрд. след колапса

Контекст: Преди 7 години Arm беше придобита от SoftBank, като през годините се работеше по различни варианти за бъдещето ѝ. Миналата година Nvidia беше близо до сделка за компанията, но в крайна сметка се отказа - донякъде и под натиск от регулаторите. Тогава спряганата цена беше 40 млрд. долара - по-малко от пазарната оценка на Arm в момента.

Важно е обаче, че тя на свой ред е по-ниска от тази, на базата на която SoftBank изкупи последните акции в компанията, които не притежаваше. Това стана на база оценка от $64 млрд.

Брюксел започва задълбочено разследване на сделката между Nvidia и Arm

Брюксел започва задълбочено разследване на сделката между Nvidia и Arm

Регулаторът ще се произнесе до март

Детайли: Сред инвеститорите са някои от големите клиенти на Arm, като Apple, Alphabet, AMD, Intel и Samsung Electronics. Още във вторник беше ясно, че към Arm има достатъчен интерес, за да се постигне цена на акция в горния край на целевия диапазон от 47-51 долара или даже повече.

Какво получават: Инвестиралите в Arm сега трябва да бъдат убедени, че компанията не е просто дизайнер на нови ядра за мобилни процесори. Това е сфера, в която тя доминира в глобален мащаб.

Apple отказала да купи ARM

Apple отказала да купи ARM

Бизнес моделът на британската компания е твърде различен, а и регулаторите едва ли ще позволят подобен ход

Очакванията на Arm са облачните ѝ решения да бележат годишен ръст от по 17% в периода до 2025 г. заради навлизането на изкуствения интелект.

От друга страна: Потенциален проблем за Arm е обвързаността ѝ с Китай. Именно от комунистическата страна идва около една четвърт от оборота на компанията - а това може да е проблем с оглед геополитическите търкания между Вашингтон и Пекин.