"По-високи цени, по-малко избор и по-малко иновации". Това ще е резултатът от придобиването на Arm от страна на Nvidia, смята Европейската комисия. Регулаторът започна задълбочено разследване на сделката на стойност $40 млрд., обявена през септември 2020 г.

Анализът на Европейската комисия показва още, че придобиването "може да доведе до ограничен или деградиран достъп" до интелектуалната собственост на Arm, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Резултатите от разследването се очакват до 15 март 2022 г.

Конкурентите и клиенти критикуваха сделката, когато бе обявена преди повече от година. Qualcomm и Google смятат, че придобиването ще заплаши ролята на дизайнера на чипове като неутрален партньор.

През август британският регулатор също препоръча задълбочено разследване, а от доклада се разбра, че Лондон може да издаде забрана заради потенциален риск за националната сигурност.

Дело на Arm са най-популярните стандарти и дизайни в полупроводниковата индустрия, която се оценява на $400 млрд. Технологията ѝ е в сърцето на почти всички смартфони в света, а все по-често и в лаптопи и дори сървъри.

Британската компания заема неутрална позиция и лицензира технологиите си за използване от редица технологични компании — повечето от които конкуренти. Опасенията са, че ако Nvidia придобие Arm, ще спре да издава лицензи. Някои от конкурентите на американската компания вече изразиха готовност да инвестират в Arm, за да запазят независимостта ѝ, ако сделката бъде забранена. Източници твърдят, че ако регулаторите не позволят придобиването, SoftBank ще търси IPO.

Регулаторите в Китай и САЩ също трябва да се произнесат.