Най-голямата банка в Европа HSBC Holdings пуска приложението за потребителско финансиране Zing, предават световните медии. Новото приложение предлага подобни функции като тези на приложението Revolut, както и на Wise Payments.

Чрез приложението си за финансови услуги Zing HSBC Holdings вероятно се опитва да се бори с нарастващата конкуренция, пред която е изправен гигантът от по-малките конкуренти.

Комбинираните приходи на компаниите Revolut и Wise Payments надхвърлиха 1,6 милиарда британски лири, или 2 милиарда долара, през последната им фискална година, благодарение на скока на потребителските разплащания.

Приложението е достъпно за iOS и Android. Според Bloomberg, HSBC ще го пусне в Обединеното кралство, а през следващите дни си в други страни. Банката присъства на десетки пазари по света.

Zing позволява на потребителите да държат средства в до 10 валути. Въпреки че се управлява от HBSC, приложението не е банка, а по-скоро работи като "институция за електронни операции".

HSBC вкарва blockchain в пазара на злато

HSBC вкарва blockchain в пазара на злато

Кюлчетата се превръщат в токени

Освен възможността за съхраняване на финанси, Zing предлага и функции за парични преводи. Приложението позволява на потребителите да извършват трансгранични плащания в до 30 валути.

HSBC вече предлага подобни услуги за парични преводи чрез набор от услуги, наречени Global Markets. Те обаче са достъпни само за потребители, които имат сметка в банката. Zing не няма такова изискване, за да бъде използвано, което.

Ако Zing се окаже разпознаваем сред голяма част от потребителите, банката може да увеличи функциите, които предлага при стартирането, като добави още услуги за потребителско финансиране. Това би дало възможност за банката да монетизира потребителската база на приложението. Подобна стратегия за ръст на приходите е приета от Revolut.

Revolut увеличава обхвата си с около 30 000 нови потребители всяка седмица.

Приложението Wise, друг конкурент на Zing, също бележи бърз растеж. Приходите на компанията се покачиха с 25% на годишна база.