България е основен двигател в глобалното производство на чипове на белгийската компания Melexis. Това заяви за Money.bg Силвен Коло, който е регионален сайт мениджър на технологичната корпорация за Източна Европа.

Припомняме, че през 2022 година Melexis откри над 160 работни места в София и производство за €75 милиона срещу световния недостиг на микрочипове. Година по-късно бизнес резултати са налице.

През 2022 година 4 от 16 разработени продукта на Melexis са дело на локалния екип в България. Миналата година компанията доставя до клиенти по цял свят над 1.9 милиарда чипа, 1.1 милиард от които идват от България.

Въпреки продължаващите сътресения по веригата за доставки, Melexis отчита 30% ръст в продажбите си спрямо 2021 година.

Снимка 621385

Източник: Melexis

"Това се дължи на електрификацията на автомобилите, както и на значителното увеличение на приложенията в купето, шасито и тези за безопасност при автомобилите", заяви на специално събитие в София, свързано с резултатите на компанията Марк Бирон - изпълнителен директор на Melexis

Белгийската Melexis откри ново производство в София след инвестиция от €75 милиона

Белгийската Melexis откри ново производство в София след инвестиция от €75 милиона

Компанията ще открие над 160 нови работни места

Иновациите на българския екип

Сред иновациите на екипа в София са температурен сензор, използван в часовниците Samsung Galaxy Watch 5 и Galaxy Watch 5 Pro, уникален по рода си двоен Triaxis latch & switch чип за отчитане на относителна позиция и скорост, спестяващ място и намаляващ общата цена на модули за автомобилни и индустриални приложения.

И още - магнитен ключ, който осигурява по-добра производителност при сглобяване и надеждност при измерване на нивата на течност, както и магнитометър за устройства, захранвани от батерии за индустриални и потребителски приложения.

Снимка 621384

Източник: Melexis

Стратегията на Melexis

Стратегията на компанията е да затвърди позициите си в автомобилната индустрия, като запази присъствието си при двигателите с вътрешно горене и приложенията за безопасност в шасито и купето, както и да създаваме иновативни решения, които да подпомагат както електрификацията на автомобилите, така и премиум приложения.

"Към днешна дата всяка една нова кола по света има средно по 18 чипа, произведени от Melexis" подчерта Никола Симон, който е вицепрезидент и мениджър глобално развитие и качество в компанията.

Освен в автомобилната индустрия, Melexis оперира и в други сектори като дигитално здраве, алтернативна мобилност и умни електроуреди.

Снимка 535838

Източник: Melexis

Чиповете

От белгийската компания разясняват, че чиповете, които разработват са насочени "към едно по-добро бъдеще - зелено, по-сигурно, чисто и устойчиво".

Производството поставя допълнителен фокус над намаляването на своя отпечатък върху околната среда и над избягването на всички възможни отпадъци от дейността си в най-широкия възможен смисъл. Част от усилията на Melexis е и стремежът да намали до 2030 година с 40% използваната енергия на чип.

"Хората са от ключово значение в процеса, свързващ мотивирани професионалисти, изключителни екипи и добри резултати. България е най-голямото представителство за компанията с екип за развойна дейност от над 190 души", обяснява основната причина за растежа регионалният сайт мениджър в Melexis за Източна Европа - Силвен Коло .

Чрез откриването на новата си сграда в София, Melexis България удвоява капацитета си за тестване на чипове. Екипът в производството също расте, добавяйки от януари 2023 нова допълнителна пета смяна към вече съществуващите четири.

За последните две години и половина в София са наети над 250 души, а планът е до края на 2023 година екипът у нас да се разшири с още 70 специалисти.

Новата сграда на белгийската компания за производство на чипове в София е построена така, че да щади максимално околната среда и ресурсите на планетата - енергийно ефективни съоръжения, система за сграден мениджмънт, интелигентен контрол на температура, относителна влажност и осветеност, система за повторно оползотворяване на енергията и топлината.

Иван Чернов, Melexis: Ще наложим България в глобалното производство на чипове

Иван Чернов, Melexis: Ще наложим България в глобалното производство на чипове

Melexis открива 160 работни места и производство за 75 милиона евро срещу световния недостиг на микрочипове