Един от най-отдавнашните производители на моливи и канцеларски материали в света, чешката компания Koh-i-Noor Hardtmuth, обяви поскъпване на флагманските си продукти с поне 15-20%. Основната причина е, че компанията не може да закупува директно суровини и затова е принудена да повиши цените на продуктите си.

"Дървеният материал, който внасяхме от Русия, вече не може да се внася от страната. Ние го купуваме от Китай, който пък го купува от Русия, и го транспортираме през океана", обясни за изданието Seznam Zpravy собственикът на производителя Властислав Бржиза, съобщи РБК.

Въпросът е в това, че дървесината за производство на моливи е един от продуктите при производството на фурнир, който от своя страна се прави от дървени трупи, обяснява изпълнителният директор на Lesprom Network Алексей Богатирев. Той припомня, че още през март Русия спря да доставя въпросните дървени трупи за Европа, в отговор на европейските санкции.

Износът на дървен материал (дървесина и някои дървесни материали), който сега попада под кантрасанкциите на Русия, за "неприятелски страни" през 2021 г. възлиза на около 504 милиона долара, по данни на Федералната митническа служба на Русия. По-голямата част от износа на въпросния дървен материал отиваше за Финландия, на стойност 374 милиона долара за миналата година.

Koh-i-Noor Hardtmuth е основана през 1790 г. във Виена от Йозеф Хардмут, а през 1848 г. производствените мощности са прехвърлени в Чехия. Днес компанията притежава четири предприятия в Чехия и едно в България, както и едноименна верига магазини. Продуктите на Koh-i-Noor Hardtmuth се изнасят в 90 страни. Компанията е един от най-големите в света производители на моливи за рисуване.