Френската компания, водещ производител на влакове - Alstom, обяви намеренията си да концентрира усилия в набирането на над 1 млрд. евро чрез продажбата на акции и облигации през 2024 г. Инициативата е част от цялостния план, обявен от дружеството, чиято цел е да погаси почти изцяло своята задлъжнялост на обща стойност около 3 млрд. евро.

Собственикът на най-големия британски завод за влакове, ситуиран в Дарби, планира също и годишни приходи от 700 млн. евро. На среща на борда в началото на месец май също така бе взето решение да не бъдат изплащани дивиденти за изминалата финансова година.

"Уверени сме в силата на нашия портфейл от проекти в процес на реализация и в стратегията ни за селективност и развитие на микса в посока на услугите", коментира Анри Пупар-Лафарж, председател на УС и главен изпълнителен директор на Alstom.

Френският производител на високоскоростни влакове Alstom продаде дела си в руския си бизнес

Френски производител на високоскоростни влакове продаде дела си в руския си бизнес

Цената на сделката е по-ниска от пазарната

Дружеството регистрира поръчки в Европа на стойност 11,3 млрд. евро през изминалата фискална година, което представлява спад спрямо достигнатите за предходните 12 месеца 12,8 млрд.

За настоящата година бизнесът на френската компания разчита на няколко значими проекта в Европа, сред които поръчки за около 950 млн. евро в Обединеното кралство и сделка за над 100 влакови композиции за ново поколение метро на релси във Франция, възлизащи на 800 млн. евро.

В Германия Alstom е сключила договор за доставка и 30-годишна поддръжка за сумата от 900 млн. евро, както и ангажимент за 50 многофункционални локомотива за нуждите на RAILPOOL.

В съседна Румъния дружеството е част от консорциум с две строителни компании и работи по цялостната реализация на метро линия 1 в Клуж-Напока. Делът на Alstom в проекта е около 400 млн. евро.

Както money.bg ви информира, през изминалата година се появиха опасения, че 1500 души може да загубят работата си в компанията. Прилагането на новите оперативни мерки обаче би следвало да засили сигурността на служителите.

Френският гигант Alstom ще намалява дълг от €2 милиарда със съкращения на 1500 служители

Френският гигант Alstom ще намалява дълг от €2 милиарда със съкращения на 1500 служители

Въпреки че френският гигант регистрира рекордни поръчки за нови влакове и свързаните с тях услуги, компанията се бори с някои проблеми

Alstom е вторият по големина производител на влакове в света след китайската CRRC. Дружеството отчита 17-процентен ръст в печалбата за фискалната 2023/2024 г., възлизаща на 997 млн. евро.