Отличените компании на Новогодишния прием на германската икономика с Наградата на германската икономика за 2022 г. са: "Бош България", в категорията "Голямо предприятие", "Дронамикс" в категорията "Малко и средно предприятие, "Бош България" в категорията "Социален ангажимент"и "Кинетик Аутомотив" в категорията "Стартиращо предприятие".

Над 35 000 работни места са разкрили германските инвеститори в България. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на Наградата на Германската икономика в България. Събитието се организира от Германо-Българска индустриално-търговска камара.

"Радвам се, че имам възможността да присъствам на това събитие, защото в тази зала са събрани немалка част от компаниите, които със своя труд допринасят за развитието на германо-българските икономически отношения", подчерта Никола Стоянов.

Снимка 604085

"За мен най-важният сигнал остава посланието на немския бизнес - че 100% от компаниите, опериращи тук, биха инвестирали отново в България, ако са изправени пред този избор", каза още той, като се позова на данните от ежегодното проучване на Германо-Българска индустриално-търговска камара сред техните членове.

Икономическият министър изтъкна, че за "мен и екипът ми бе много важно да имаме постоянна и директна връзка с чуждестранния бизнес у нас".

Групата Bosch в България отчита продажби за над 360 милиона лева

Групата Bosch в България отчита продажби за над 360 милиона лева

Над 12 милиона автомобила в света използват система, разработена от български екип

В тази връзка той припомни, че е стартирана инициативата "закуска за инвеститори", чиято основна цел бе да се създаде формат на директен разговор, в който в неформална среда компаниите да поставят своите проблеми и предложения.

Снимка 604087

Министър Никола Стоянов връчи наградата на победителя в категория "Голямо предприятие" заедно с посланика на Федерална република Германия в България Н. Пр. Ирене Планк на "Бош - България", част от "Група Бош". Статуетката и сертификатът бяха приети от Томас Мец, управляващ директор на "Бош Инженеринг Център София".

Наградите се организират и провеждат от Германо-Българска индустриално-търговска камара и се връчват на фирми със значителен принос в областта на двустранните икономически отношения в четири категории - "Малко или средно предприятие", "Голямо предприятие", "Социален ангажимент и "Стартъп компания".

Товарни самолети без пилоти на борда: BBC разказва за българската Dronamics

Товарни самолети без пилоти на борда: BBC разказва за българската Dronamics

Как "Черният лебед" свързва гръцките острови?

В ГБИТК членуват над 560 немски компании, които развиват бизнес в България в секторите на автомобилната индустрия, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, дигитализация и др.

На събитието присъстваха президентът на Германо-Българска индустриално-търговска камара Тим Курт, главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов, посланикът на Федерална република Германия в България Н. Пр. Ирене Планк, посланикът на България във ФР Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова, както и различни представители на бизнеса.