Свилен Рангелов има внушителна брада. Тя е резултат от осем години растеж, казва той. Така започва разказът на британската медия BBC за българската компания за товарни дронове Dronamics и за нейния създател.

Брадата е запазена марка за Свилен и датира от времето, когато той и по-малкият му брат - аерокосмически инженер по образование, създават Dronamics като европейски отговор на възникващия тогава пазар за товарни дронове.

Свилен се е разбрал с брат си Константин да си обръснат брадите едва след първия полет на дрона, който правят в България.

Dronamics, която иска да промени товарната индустрия, получава €2,5 милиона финансиране

Dronamics, която иска да промени товарната индустрия, получава €2,5 милиона финансиране

Финансирането ще подпомогне изграждането на първите дрон-портове на Стария континент

По времето, когато той създава Dronamics, големите технологични гиганти като Amazon експериментират с доставки с дронове до дома. Но героят на тази история никога не е вярвал в концепцията за лични стоки, доставяни от дрон.

"Не можехме да приемем концепцията за малки дронове. Възприехме различен подход", казва той.

Идеята за доставка с дронове ще стане реалност, когато прототипът на товарен самолет се вдигне във въздуха.

Колкото до самия дрон - той прилича много на конвенционален лек самолет, но без пилотска кабина и съчетава "икономика на мобилния телефон" - от гледна точка на евтината електроника и с възможност за кацане на къси писти, разказва Рангелов за машината, наречена Black Swan ("Черен лебед").

"В България въздушно карго означава един голям самолет, който разтоварва стоки на камион, който след това отива в център за сортиране, където доставката се разделя за следващия етап от пътуването до отделни обекти", обяснява Свилен.

Той смята, че транспортирането на по-малък товар до къса писта по-близо до крайния получател ще намали разходите и ще извади камионите от пътя.

"Има 3000 писти в цяла Европа, това са много места."

"Черният лебед" въплъщава комбинация от леки композитни материали, стандартен двигател на бензин, и дълги и икономични крила.

Целият този пакет ще лети на височина около 20 000 фута, което е по-ниско от повечето пътнически самолети. Dronamics разглежда тази височинна лента като неизползвано въздушно пространство и също така тества ново, синтетично авиационно гориво, за което твърди, че ще позволи полети с неутрални въглеродни емисии.

Товарът от 350 кг на "Черния лебед" е равен на този на малък куриерски микробус. "Ние свързваме град с град, а не врата до врата."

Българските дронове Dronamics ще се произвеждат в германски завод

Ето къде ще се произвеждат българските дронове Dronamics

Dronamics обявява партньорство с Cotesa за производство на товарните дронове "Черният Лебед"

Dronamics планира да управлява флота си като авиокомпания, "първата европейска карго авиокомпания с дрон".

Тя ще таксува по тегло или чартър, намалявайки разходите и времето, необходимо на превозните средства, които кръстосват Европа, за да доставят основни стоки и части.

Германският логистичен гигант Hellmann е готов да започне да използва тези дронове. Ян Клайне-Ластхус отговаря за тази инициатива и има дълга кариера във въздушния транспорт.

Клайне-Ластхус не вижда конвенционалните въздушни превози на товари да се сблъскват с конкуренция от тези нови дизайни, но смята, че дроновете ще позволят на Hellmann да превозва стоки, които преди са пътували по шосе.

Свързването на гръцките острови

"Свързването на островите в Гърция с товарен дрон е една от непосредствените амбиции на Hellmann", казва Ян.

"Дроновете ще бъдат по-чести от фериботите и можем да ги използваме, за да разделим доставките на няколко пакета, така че можем да увеличим честотата на доставките. Те представляват голяма промяна, те предлагат скорост и гъвкавост", подчертава експертът.

Dronamics претендира за обхват от 2500 км за своите самолети, поставяйки цяла Западна Европа в обсега на всеки базиран в ЕС карго център.

Докато по-малки версии на дрона вече летят в България, пълномащабен прототип трябва да полети във въздуха в началото на 2023 година.

Българската Dronamics ще доставя с дронове лекарства и органи за трансплантация в Шотландия

Български производител на товарни дронове навлиза на британския пазар

Компанията ще участва в проекта CAELUS със своя товарен дрон Black Swan