Пет средни магазина с площ между 5 000 - 12 000 кв.м. и десет малки магазина от 1000 - 2000 кв.м. включват плановете на Fourlis Group относно развитието на марката IKEA през следващите пет години, пише Money Review.

Специално тази година, по-точно през четвъртото тримесечие на 2023 г., ще бъде открит нов малък магазин, 1800 кв.м., в България. Новият магазин ще бъде шестият в България и ще се намира в град Велико Търново. Обектът ще предлага различни решения и идеи за обзавеждане, продукти от асортимента за дома и шведски храни, които могат да бъдат закупени веднага. Въпреки че на място ще има ограничен асортимент, потребителите ще имат възможност да поръчват всички продукти на шведската компания.

Припомняме, че дружеството "Хаус Маркет България", което управлява търговската марка IKEA у нас, част от гръцката FOURLIS Group обяви планирането на своя шести търговски обект у нас през ноември 2022 г.

Обектът ще е от типа център за планиране и поръчка и ще бъде разположен в Мол Велико Търново. Подобни центрове компанията вече има в Бургас и Пловдив, като те бяха открити съответно през 2016-а и 2018 година. През 2020-а шведският гигант преобрази търговския си обект във Варна в концептуален магазин, а през 2021 година откри магазин от ново поколение в столицата, като така вече оперира два обекта в София. 

IKEA обяви, че готви намаление на цените на някои стоки

Приключи ли инфлацията? Една от най-големите вериги за търговия на дребно готви намаление на цените

Цените на металите и корабния превоз се успокояват, а веригите на доставки се възстановяват

Що се отнася до средните магазини от петте, три са планирани да бъдат построени в Гърция с цел да заработят в следващите 2-3 години.

Припомняме, че вчера Fourlis Group обяви финансовите си резултати за 2022 г., като обяви продажби от 501,4 милиона евро и печалба преди данъци от 20 милиона евро.

От търговия на дребно с домашно обзавеждане и аксесоари под марката IKEA Групата реализира продажби от 317.6 милиона евро през 2022 финансова година, с 16,2% повече спрямо година по-рано (273.4 милиона евро). Продажбите за изминалата финансова година в Гърция се увеличават с 15.2%, докато в останалите страни продажбите се увеличават с 17.4% на годишна база.

Финансови показтели 2022 г. 2021 г.
Продажби 317,6 млн. евро 273,4 млн. евро
Печалба преди данъци 23,8 млн. евро 12,1 млн. евро
Оперативната печалба 30,5 млн. евро 25,8 млн. евро

Финансови показатели на Fourlis Group от бизнеса й с магазини IKEA

На общото събрание на акционерите на Fourlis Group, насрочено за 16 юни 2023 г., ще бъде предложено разпределянето на дивидент от 0,11 евро на акция.

IKEA ще строи шести търговски обект у нас - във Велико Търново

IKEA ще строи шести търговски обект в България

Центърът за поръчки на шведската марка ще бъде завършен до края на следващата година

Fourlis Group е една от водещите групи компании в Гърция и на Балканите в предоставянето на потребителски стоки за дълготрайна употреба. Търговската дейност се простира в Гърция, Кипър, България, Румъния и Турция. FOURLIS Group е наследник на FOURLIS BROS S.A., компания, основана от Anastasios, Stylianos, John и Elias Fourlis.

Компанията притежава 5 магазина на IKEA Big Box (3 в Гърция, 1 в Кипър и 1 в България), 6 средни магазина (4 в Гърция и 2 в България) и 9 пункта за взимане (6 от тях в Гърция, 2 в България и 1 в Кипър).

Снимка 611260

Източник: iStock Images