За първи път от почти 3 десетилетия иракски кораб ще извърши доставка на петрол. Танкерът "Багдад", натоварен с 2 млн. тона суров петрол, е напуснал пристанището на град Басра и е отплавал за САЩ.

Това е първият път от 1991 г., в който близкоизточната държава управлява свои собствен петролен танкер, съобщават от иракското министерство на петрола.

Ирак е една от най-богатите държави на петрол в света, като има петите най-големи нефтени запаси. Но заради няколкото войни по време на управлението на Саддам Хюсеин и последвалият политически хаос, страната изгуби танкерите си и бе принудена да доставя петрол, използвайки чужди кораби.

Това значително усложнява доставките и води до пропуснати печалби за Ирак. Транспортът е за сметка на Багдад, а цената на всеки превоз се договаря индивидуално.

Със свой собствен флот Ирак ще може да продава на доставна цена и да управлява доставките на суров петрол за своите клиенти. Страната вече е наела 4 танкера, като се очаква да получи още 3 в близко бъдеще.

През май 2018 г. Ирак изнесе 3.49 млн. барела петрол на ден, според официалните данни.

Иракските власти търсят начин да увеличат производството на нефт и газ, но заради войните инфраструктурата в страната, чието изграждане и поддържане зависи на 99% от приходите от петрола, е в много лошо състояние.