Apple Music разкри, че плаща на музикалните изпълнители по един цент за всяка слушане на песен в платформата, пише The Wall Street Journal. Най-големият ѝ конкурент, Spotify, плаща наполовина от тази сума. Apple разкрива информацията в писмо до изпълнителите и звукозаписните компании.

Изпълнители, мениджъри и адвокати в индустрията, които все още страдат от загубата на приходи от турнета заради пандемията, призовават за по-висок дял от приходите от стрийминг услугите. Union of Musicians and Allied Workers коментира в петък, че всички компании трябва да плащат поне колкото Apple.

Стриймингът става все по-важен източник на приходи за индустрията. През 2019 г. общите приходи са били $21,5 млрд., а 56% идват от услуги като Apple Music и Spotify.

Приходите за музикалната индустрия от Apple Music — по цент на песен — е поне двойно от тези от Spotify, която е най-голямата услуга за стрийминг в света. Шведската компания заделя за изпълнителите около една трета до една втора от цента на изслушана песен.

През юни 2019 г. Apple отчете 60 млн. потребители на услугата. Spotify има 155 млн. потребители, които плащат месечен абонамент, от общо 345 млн., които ползват услугата. Amazon заяви в началото на миналата година, че има около 55 млн. абонати.

Музикантите не получават парите си директно от Apple или Spotify — така че един цент от всяка песен не означава по един цент в сметките им. Вместо това компаниите превеждат парите на собствениците на права — група, която включва лейбълите и дистрибуторите, които пък плащат на изпълнителите въз основа на подписаните споразумения.

В писмото Apple посочва още, че изплаща към лейбълите 52% от всички приходи, които получава от стрийминг услугата. При Spotify делът е подобен. Шведската компания обаче изплаща по-голяма обща сума, тъй като има повече потребители.