LG Electronics Inc. затваря мобилното си подразделение. Някогашният номер три на пазара на телефони се отказва от производството им, което през последните шест години носи само загуби за южнокорейската компания, за да се концентрира върху електромобили, умни домове, роботи и изкуствен интелект, посочват от компанията.

Южнокорейската компания ще спре производството и продажбите на мобилни телефони от 31 юли. Сегментът донесе 8,2% от общите продажби на LG през миналата година — и макар компанията да очаква краткосрочен спад на приходите, мениджърите ѝ смятат, че решението ще се отплати в дългосрочен план.

Акциите ѝ се покачиха с 4,1%.

Мобилното подразделение донесе $4,5 млрд. загуби през последните шест години.

LG бе сред пионерите на Android и работи заедно с Google по телефоните Nexus. През 2013 г. LG успя да застане на трета позиция в света след Samsung и Apple, но в момента пазарният ѝ дял е едва 2%. През 2020 г. тя достави 23 млн. устройства срещу 256 млн. за Samsung. Компанията все още държи 10% дял в Северна Америка, а телефоните ѝ са популярни и в Латинска Америка.

В последните години флагманите на команията страдаха от недовършен софтуер и грешки при хардуера. В комбинация с бавни ъпдейти на операционната система, популярността на бранда намаля. Анализатори критикуваха компанията и заради липсата на маркетинг експертиза в сравнение с китайските конкуренти.

LG обещава на настоящите си потребители, че ще продължи да осигурява софтуерни обновления на вече продадените модели. Служителите от подразделението ще бъдат преместени на други позиции в компанията.

LG се надяваше да продаде бизнеса си на виетнамската Vingroup, но двете компании не са успели да постигнат споразумение.