Група от някои от най-богатите футболни клубове, включително Manchester United и Real Madrid, изоставят "Шампионска лига" и създават подобно собствено първенство от август т.г. — проект, който може да направи елитните отбори още по-богати, пише Bloomberg.

Популярните имена в света на футбола — шест от Англия, три от Италия и три от Испания, които са се включили досега — ще играят един срещу друг в средата на седмица като алтернатива на престижния турнир на УЕФА "Шампионска лига", според съобщение, направено рано в понеделник. В допълнение към 15-те постоянни отбор, други пет ще играят за квалификации за т. нар. "Супер лига" всяка година.

Кои са се подписали досега?

Premier League: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham

La Liga: Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid

Serie A: AC Milan, Internazionale, Juventus

Създаването на нов елитен турнир в Европа ще сложи край на лидерството на "Шампионска лига" и ще предизвиква революция в структурата на спорта. Нещо повече: новият турнир ще насочи милиарди долари към горните ешелони след година, в която приходите спаднаха заради празните стадиони. 15-те отбора основатели ще получат предварително плащане от общо €3,5 млрд.

Парите са основна движеща сила зад идеята, като организаторите посочват, че новата лига ще генерира повече приходи.

През 2020 г. най-заможните клубове на Стария континент отчетоха спад на приходите от 12%. 20-те най-богати отбора получават общо €8,2 млрд., или с €1 млрд. по-малко от 2019 г. заради непродадени билети и телевизионни права. Прогнозира се, че до края на сезона загубените приходи ще достигнат €2 млрд.

На първа позиция остава FC Barcelona с 15% спад от общо €715,1 млн., по данни от доклада Money League на Deloitte. Real Madrid се нарежда на втора позиция с приходи от €714,9 млн., спад от 6%.

Създаването на система, според която пет места всяка година ще бъдат разигравани чрез квалификации, организаторите се опитват да избегнат критиките, че турнирът е затворен. Групата обещава още и "солидарни плащания" за европейския футбол от над €10 млрд.

И преди официалното съобщение за идеята, националните лиги от Англия, Испания, Италия и управляващата агенция в Европа нарекоха проекта "циничен". Освен че обмислят правни действия, те призоваха заедно за изхвърляне на участващите клубове от местните първенства.

FIFA също оказва натиск, като миналата седмица заяви, че ще наложи забрана на играчите, които участват в новия проект. Това може да хвърли в хаос Световното първенство, което ще се проведе догодина в Катар.

Намесиха се и политици, които призоваха клубовете да не подписват.