Българските фермери тази година са произвели рекордно количество зърно  - най-добрата реколта от пшеница за последните 20 години.

Това съобщи в Плевен председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов, цитиран от БТА.

Той уточни, че в страната е произведена над 5 милиона и половина тона хлебна пшеница. Според него вероятно ще бъде изнесено над 3 милиона тона зърно. 

"Проблем засега е, че при доброто производство, цените са ниски, но те не зависят от политическите решения в България. Пазарът е свободен - всичко зависи от международната търговия и цените на борсите", коментира Върбанов. 

По думите му освен рекордно количество, зърното е с много по-добро качество, в сравнение с предишни години. Според него това е така, защото не само годината е била добра, но земеделски производители са повишили културата на отглеждане на земеделската продукция. 

"До момента България бе неглижирана като качество на зърното - изнасяше с много, но то се купуваше главно като фуражно. Сега вече има заявки и сделки за хлебно зърно от България", допълни председателят на браншовата организация. 

Той отбеляза, че за българските производители се отразява и лошата реколта във Франция, защото тя е традиционно голям производител на качествено зърно и задоволява не само своя пазар, но и този на Италия и Испания. Тъй като зърното във Франция не е на това ниво и качество,има интерес към българското зърно от търговци от Италия и Испания - има и подписани сделки - изнася се и в тази посока, поясни Върбанов. 

Другата дестинация, в която се иска българско зърно, това е традиционно Гърция. Освен фуражно, там се продава и хлебно българско зърно.

"Хлебното зърно вече е с по-добра цена. Според мен тенденцията е, че цената ще се повишава за качественото зърно", убеден е той. 

Най-хубавото зърно сега се изкупува от българските преработватели - мелничари, затова на пазара като качество би трябвало хлябът ни да е с най-доброто качество, прогнозира Венцислав Върбанов.