Най-големият петролен танкер пое 20 000-километрово пътуване към зона за съхранение на нефт в Азия. Той е последният кораб, който успя да заинтригува пазара на доставки и търговията с горива от месеци насам. Танкерът, собственост на белгийската компания Euronav, превозва гориво, което е с по-ниско съдържание на сяра. Компанията цели да съхранява петрола в Азия, за да е готова, когато влязат в сила новите изисквания за горивата на корабите, пише Bloomberg.

Танкерът, наречен Океания, е дълъг повече от 365 метра и е на над 16 години. Той може да побере количеството петрол, което използват за ден Великобритания и Франция, взети заедно. По план Океания трябва да пристигне в Сунгай Линги в Малайзия в края на септември. Дълбочината, с която се движи във водата и предишните му курсове определят танкера като ултра голям превозвач на суров петрол.

Океания, която в момента плава край Западна Африка, e започнала да трупа товари в Средиземно море от март. Планът на Euronav е да използва супертанкера за съхранение на гориво, за да може да отговори на правилата, известни като IMO 2020. Според тях търговските кораби трябва да намалят емисиите на сяра, които отделят. Когато корабът пристигне в Източна Азия, той ще се присъедини към армада от превозвачи, които също съхраняват продукти, отговарящи на разпоредбите.

"Това е странен и интересен начин да се отговори на изискванията IMO 2020. Той не изключва рискове, но е интересен и е по-сложен от методите на останалите компании", казва Ерик Хавалдсън, анализатор на корабните доставки в Pareto Securities AS в Осло.

Стратегията IMO 2020

Съгласно правилата, определени от Международната морска организация в Лондон, от януари по-голямата част от корабите ще трябва да използват гориво, съдържащо по-малко сяра.

Горивата, които трябва да отговорят на изискванията от IMO 2020, вероятно ще са по-скъпи от тези, които превозвачите използват сега. Това ще принуди някои собственици да похарчат милиарди долари за оборудване, което да им позволи да продължат да използват сегашното гориво. Повечето от превозвачите обаче, включително и Euronav, са избрали да използват безвредни горива.

Новите правила изискват компаниите да намалят сярата в горивото за корабите от 3,5% до 0,5%. Експерти твърдят, че сярата е причинител на киселинните дъждове и води до заболявания при хората като астма и белодробен рак.

Със съхраняването на исканото гориво на своя огромен кораб, Еuronav ще може отговори на изискванията, когато новите правила влязат в сила.