Последствията от Брекзит за пазара на труда във Великобритания добива все по-големи и все по-вегативни последици. Редица сектори от британската икономика продължават да изпитват недостиг на работници, става ясно от най-новите данни на британската Националната статистическа служба (ONS), цитирани от международните агенции.

Предлагането на работни места намалява на фона на увеличаването на трудовите възнаграждения и снижаването на икономическата активност на компаниите в редица сектори заради поскъпналото кредитиране, коментират експерти. Недостигът на служители, особено на чужденци, включително от България, е сериозен проблем за голяма част от бизнеса на Острова и това добива внушителни размери.

Снимка 548342

Източник: iStock

В кои сектори има най-голям глад за кадри?

Най-много служители във Великобритания се търсят в сектора на здравеопазването и социалните грижи. В него свободните работни позиции в края на 2023 година са били само със 34 000 повече спрямо първите три месеца на 2020 година, станва ясно от данните на ONS. Други ключови сектори с недостиг на персонал са "Хотелиерство и ресторантьорство", "Образование" и "Финансови и застрахователни дейности".

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Страната отчита най-високата инфлация от всички развити икономики

Промишленото производство също е сред секторите от икономиката на страната с най-голям брой свободни работни места, дори повече от времето на пандемията. Недостигът тук се е увеличил с цели 15 000. Мениджъри на все повече фабрики са принудени да работят с намалено работно време, като на този фон местни предприемачи посочват, че сред младите британци липсва интерес към професионалното развитие в сферата на промишлеността.

Значително намалява и броят на българите, които искат да работят в Обединеното кралство

Броят на българските граждани, които искат да работят във Великобритания, намалява значително след Брекзит и особено през последните месеци, констатират посреднически фирми, наемащи кандидати за сезонна работа. За такъв вид работа заминават предимно мъже на възраст над 45 години.

Money.bg научи, че от няколко седмици в различни български градове подбор на желаещи да работят в Обединеното кралство. Провеждат се разяснителни кампании, но се явяват все по-малко хора. Недостиг на желаещи се наблюдава както при ниско квалифицирания труд, така и при по-високо квалифицираните служители.

Основната причина за отлива е, че след Брекзит повечето български работници предпочитат да заминават в страни от Европейския съюз.

На този фон от Федерацията на работодателите в промишлеността Make UK обявиха, че недостигът на работници в редица сектори, в които преди работеха предимно чужденци от Източна Европа,  струва милиарди британски лири годишно на икономиката на Великобритания.

Великобритания обмисля въвеждането на краткосрочна визова схема за работници от ЕС

По-уютна за неквалифицираните работници: Великобритания променя правилата за пребиваване за хора от ЕС

Какви служители ще се търсят?