Борсовият оператор Intercontinental Exchange Inc.(ICE), който управлява европейският газов хъб TTF (Title Transfer Facility), ще стартира паралелен борсов пазар в британската столица, за да помогне на търговците да заобиколят механизма за "таван" на цените, въведен от Европейския съюз.

В съобщение на ICE се казва, че новият пазар за фючърси и опции на TTF ще започне да работи в Лондон на борсата ICE Futures Europe от 20 февруари, 5 дни след влизането в сила на въведения от ЕС "таван" на цената на газа, съобщи Интерфакс.

Най-ликвидната борса за търговия с фючърси и опции на TTF е холандската ICE Index. Договорите за природен газ на ICE Futures Europe ще бъдат подобни на фючърсите на ICE Endex, но няма да попадат под ограниченията предвидени в европейския механизъм за коригиране на цените на газа, отбелязва борсовият оператор.

Това решение на ICE може да доведе до отлив на търговска дейност по отношение на търговията с газ от Европейския съюз, пише Bloomberg.

"Нашата цел е да създадем пазари, които позволяват на нашите клиенти да управляват своите търговски рискове и ние сме длъжни да им предоставим възможности за решаване на проблемите, пред които са изправени", се казва в изявление на борсовия оператор.

Както беше съобщено, през декември миналата година страните от ЕС се споразумяха да въведат от 15 февруари механизъм за корекция на ценита на газовия пазар, който се задейства, когато/ ако цените на газа се покачат до ниво от 180 евро за мегават/час (MWh), т.е. това е "таванът" им. Към момента обаче, поради общо взето меката зима в Европа и други фактори, спот цените на газа са много под посочения "таван".

Докога цените на газа в Европа ще останат сравнително ниски

Докога цените на газа в Европа ще останат сравнително ниски

Причините за силните колебания на цените на газа