Благоприятните ефекти от пандемията върху продажбите на персонални компютри продължават и през второто тримесечие на 2020 г., поне ако съдим по резултатите на лидера в сектора - Lenovo.

Компанията съобщи, че е реализирала приходи от €13,3 млрд., ръст от 7% при взети предвид разлики във валутните курсове. Печалбата преди облагане расте с 38% спрямо същото тримесечие на миналата година, а нетната печалба подскача с 31% до €213 млн.

"Невероятните резултати, които постигнахме през последното тримесечие, доказват че Lenovo бързо възвърна инерцията си след пандемията и успя да улови новите възможности, предоставени от дистанционната работа и образование, както и ускоряването на процеса по дигитализация в цял свят", казва Ян Юанцин, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo. "Докато светът продължава да среща предизвикателства, ние в Lenovo сме фокусирани върху постигането на устойчив растеж чрез основния ни бизнес, както и новите възможности за услуги и решения, резултат от интелигентната трансформация с фокус върху услугите, случваща се в компанията."

Групата за интелигентни устройства (Intelligent Devices Group - IDG) на Lenovo продължава да води по резултати в компанията. PC и Smart Devices Group (PCSD), една от двете бизнес единици на IDG, увеличи приходите до $10,6 милиарда. Печалбата преди данъци достигат $670 милиона или 28% повече от предходната година.

Пазарът на персонални компютри значително превъзхожда прогнозата на индустрията за спад, с което Lenovo запазва лидерската си позиция на световния пазар на PC устройства (PC и таблети). Забелязва се и ръст (45%) в приходите при потребителския бизнес в световен мащаб. Водени от тези успехи, приходите нарастват с 30% в EMEA (Европа, Близък Изток и Африка) и 18% в Китай. Пазарният дял в премиум и категории с висок ръст като Gaming, Thin & Light, Visuals и Chromebooks продължава да нараства с големи темпове. Световният бизнес за електронна търговия се представя впечатляващо добре при ръст на приходите с над 50% от миналата година насам.

Гледайки напред, компанията очаква това силно търсене на компютри да бъде дългосрочна тенденция.