Toyota Motor Corp. отчете рязък срив на печалбата през първите три месеца на 2020 г., след като пандемията порази продажбите на автомобили и спря производството в заводите, предава AP.

Най-големият автомобилен производител в Япония отчита нетна печалба от 63,1 млрд. йени ($590 млн.) за тримесечието до края на март, спад от 86% спрямо същия период на миналата година. Продажбите намаляват с 8% до 7,1 трлн. йени ($66 млрд.)

Президентът Акио Тойода заяви, че компанията е изправена пред най-голямата си криза от световната финансова криза насам. Но допълни, че Toyota се учи как да харчи по-малко и е готова за нов старт.

Щетите от Covid-19 са стрували на Toyota 145 млрд. йени ($1,4 млрд.) оперативна печалба спрямо предходното тримесечие, като те надхвърлят съкращенията на разходи. Президентът на компанията обеща да защити работните места и да не прави съкращения.

Очаквано, производителят не даде точна прогноза за фискалната година до края на март 2021 г., но съобщи, че очакванията са за цели 80% спад на оперативната печалба и с 20% на приходите. Резултатите спадат и заради неблагоприятни промени на валутните курсове и търговското напрежение между САЩ и Китай

Очаква се продажбите да се възстановят, когато пандемията бъде поставена под контрол.

За предходната фискална година, която приключва през март 2020 г., компанията отчита печалба от почти 2,1 трлн. йени ($19 млрд.) Това е ръст от записаните година по-рано 1,8 трлн. йени. Общите продажби възлизат на 8,9 млн. автомобила, а за тази година прогнозата е за доставени 7 млн.