Ръководената от българката Любомила Йорданова софтуерна компания Plan A привлече 27 млн. долара от инвеститори. Германският стартъп предоставя на бизнеса решения за въглеродно счетоводство, декарбонизация и ESG отчетност, като клиенти са му водещи световни компании.

Детайли: Водещ в рунда е бил фондът Lightspeed Venture Partners, а сред участниците са Visa, Deutsche Bank, фонда за рисков капитал на BNP Paribas и ред други.

Досегашните инвеститори също са потвърдили ангажимента си към развитието на Plan A.

Как ESG ще промени работното ви място

Как ESG ще промени работното ви място

Екологичното, социално и корпоративно управление създава нови професии

От компанията отбелязват, че успешното набиране на капитал идва на фона на над 1500 клиенти, над 600% ръст на приходите в рамките на година между 2021 г. и 2022 г., изградена партньорска мрежа и софтуерна технология, която е на водеща позиция на пазара.

Контекст: Платформата на Plan A събира данните за дейността на компанията и ги обединява с богат масив от информация на национално равнище, като след това с помощта на мрежа от професионалисти предлага стотици варианти за намаляване на въглеродния отпечатък. Отчетите пък отговарят на всички международни изисквания.

Целият процес е силно автоматизиран, което е в помощ на компаниите - все повече бизнеси ще трябва да подготвят ESG доклади през следващите години в ЕС, а материята има своите специфики.

Какво е ESG и как променя бизнеса?

Какво е ESG и как променя бизнеса?

И защо компаниите вече не могат да пренебрегват ESG тематиката

Сред клиентите на Plan A са BMW, Deutsche Bank, Visa, trivago, KFC и ред други.

Какво следва: В официалното си съобщение от Plan A посочват, че финансирането ще им позволи да надградят технологията си, да разширят пазарното си присъствие в Европа със силен акцент върху Франция, Великобритания и скандинавските страни и да удвоят екипа си до над 240 души.