ESG не са просто любимите три букви на мениджърите по целия свят през последните години. Не е и смокинов лист, зад който големите компании да крият досегашните си безотговорни към планетата корпоративни практики и да твърдят, че са се променили. Екологичното, социално и корпоративно управление е нов начин на правене на бизнес, който ще донесе повече промени, отколкото AI и дигитализацията, категоричен е в своя статия за Quartz експертът по устойчиво развитие от AXA Climate Чели Лойд.

Контекст: Съкращението ESG като екологично, социално и корпоративно управление, е използвано за първи път през 2004 г. 

Какво е ESG и как променя бизнеса?

Какво е ESG и как променя бизнеса?

И защо компаниите вече не могат да пренебрегват ESG тематиката

Постепенно корпоративната социална отговорност (CSR) се превърна в по-голям (и измерим с конкретни данни) ангажимент на компанията към средата, в която тя функционира.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Това се случва на фона на глобално ориентиране на политиките към устойчиво развитие, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и социално отговорно поведение.

От 2022 г. ЕС призовава в обучителните програми т.нар зелен преход да получи ключово място.

Детайли: Лойд е на мнение, че дигиталната трансформация в голямата си част е вече приключил през миналото десетилетие процес. Резултатът: "Не всички сме станали програмисти или виртуални гримьори в метавселената. Повечето от нас са запазили оригиналните си роли и всекидневни задачи, но средата е станала малко по-дигитална".

Михаела Калайджиева, Yettel: ESG не трябва да е задължение, а възможност за истинска трансформация на всеки бизнес

Михаела Калайджиева, Yettel: ESG не трябва да е задължение, а възможност за истинска трансформация на всеки бизнес

Най-важният елемент в изпълнението на всяка ESG стратегия е компаниите да не приемат темата като императив и задължение, казва експертът

Очакването му е, че сега сходен процес ще бъде предизвикан от ESG, като отново той ще предизвика промени в рамките на цялата корпоративна йерархия и ще изисква от служителите нови познания: "Представете си всички сега съществуващи позиции, но със "зелен" фокус. Подобно на дигиталната трансформация, това ще изисква нови способности, но и ще даде на компаниите нов начин на мислене и работа".

Няколко примера:

  • Ангажираните с доставките до момента балансираха единствено между цена и качество. Вече ще трябва да се съобразяват и с въглеродния отпечатък по веригата, а също и с биоразнообразието;
  • Разработчиците и IT специалистите ще трябва да се адаптират към среда, в която не си сменяме компютрите и смартфоните на всеки 2 години - софтуерът ще трябва да може да работи и на по-стари машини, като животът на наличните системи ще трябва да бъде възможно най-дълъг;
  • Финансовите отдели ще трябва да пресмятат произведените парникови газове и да създават отчети с различни ESG данни;
  • HR отделите ще трябва да отчитат спецификите на климатичните промени и влиянието им върху служителите, а освен това ще трябва да координират CSR активностите си по начин, който достига до младите хора.

Още нещо: Преходът към устойчив бизнес няма как да бъде бърз, лесен и евтин. Затова и според Лойд ще има търсене за нов тип специалисти, които са изцяло ангажирани с ESG приоритетите на компаниите - по отношение на планирането, реализирането и отчитането на конкретните дейности.

PwC още през 2021 г. обявиха, че до 2025 г. планират да назначат 100 000 консултанти по устойчиво развитие и CSR при налични към онзи момент 2000. При положение, че компанията наема общо 300 000 души, очевидно очакването ѝ е, че много клиенти ще имат нужда от помощ по своя ESG път.

Когато имаш мощности да произвеждаш сам тока си, тогава можеш да се развиваш по-успешно и устойчиво

Когато имаш мощности да произвеждаш сам тока си, тогава можеш да се развиваш по-успешно и устойчиво

Как финансирането от ПроКредит Банк помогна за "зелените" инвестиции на фирма "Геномакс"

От друга страна: Дигитализацията започна още през 80-те и имаше късмета да придобие наистина масов характер през 90-те - време на относителен мир и просперитет в глобален мащаб. ESG е в светлината на прожекторите на фона на война и глобална икономическа и енергийна несигурност. Исторически в такива моменти често усилията за подобряване на средата остават на заден план.

Затова и следващите няколко години ще изпитат устойчивостта на устойчивото развитие.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.